Partiledarfrågan hetast på kd-samling

Striden om vem som ska bli kristdemokraternas nya partiledare står mellan två huvudkandidater: Mats Odell och Göran Hägglund. På fredagen samlas kristdemokraterna i Umeå för att diskutera aktuella politiska frågor, men den hetaste frågan är ändå vem som ska över efter Alf Svensson.

– På något vis känns Göran Hägglund, inte bara på grund av hans ålder utan också för hans sätt att vara, som en framtidskandidat. Det är någon som långsiktigt kan leda vårt parti. Jag tror det är viktigt att tänka långsiktigt även om vi inte ska tänka i 30-årstermer längre. Vi ska känna att vi väljer en partiledare för flera mandatperioder, säger Acko Ankarberg Johansson.


Nämnts som efterträdare
Acko Ankarberg Johansson är en tungviktare i kristdemokraterna med sin plats i partistyrelsen och ett tag nämndes också hennes namn som efterträdare till Alf Svensson.


Nu har hon bestämt sig för att dra Göran Hägglunds lans inför den stundande partiledarstriden. Det har också Ragnwi Marcelind, riksdagsledamot från Gävle.


– Det som väger över för Göran är dels att han är så pass ung som han är, så att han har många år kvar i hetluften. Jag tycker att man måste ha en långsiktighet när man väger in vem som ska ta över efter Alf, säger Ragnwi Mercelind.


Står mellan två kandidater
När Maria Larsson och Stefan Attefall nyligen drog sig ur står det nu mellan 45-årige Göran Hägglund och 56-årige Mats Odell.


Partiledarskiftet blir utan tvekan det hetaste diskussionsämnet i pauserna på kommundagarna i Umeå. Också Mats Odells anhängare samlar sig. Riksdagsledamoten Anneli Enochsson från Göteborg går emot sitt eget distrikt och förordar Mats Odell framför Göran Hägglund.


– En ledare i kristdemokraterna måste också kunna förena och jag upplever att han är en person som kan förena. Eftersom jag har förordat Mats Odell så tycker jag att han är mer medial och jag hoppas att det kommer fram mer av hans humor.


”Odell är ett statsministerämne”
EU-parlamentarikern Lennart Sacrédeus tycker också att det är Mats Odells tur nu. Han är den ende som är ett statsministerämne, säger han.


– I Mats Odell skulle kristdemokraterna ha den enda borgerliga partiledaren som har erfarenhet av att leda ett departement och att ha uppdraget som statsråd. Jag är övertygad om att Mats Odell med sin breda politiska erfarenhet skulle stå mycket starkt jäntemot övriga borgerliga partiledare, säger Lennart Sacrédeus.Cecilia Roos
cecilia.roos@sr.se