Nytt avtal ger Somalia parlament

I Somalia har nu landets krigsherrar skrivit på ett avtal, som ska ge Somalia ett parlament, för första gången på tretton år. Det kan vara ett stort steg mot att rycka upp Somalia från en laglös anarki till att skapa en central regering.

Detta är det fjortonde försöket att skapa ordning i Somalia, som varit söndrat och härjat sedan 1991, då den sista centrala regeringen störtades.

Sedan dess har rivaliserande klaner och krigsherrar mutat in sina områden, i ständiga väpnade konflikter.


Väst tröttnade på att betala
Att krigsherrarna skrev på ett avtal om att utse ett parlament, som i sin tur skall välja president, sägs bero på att givarländer i väst hade tröttnat på att betala dyra hotellräkningar i Nairobi i Kenya, där klanledarna under ett års tid grälat om småsaker, utan att komma närmare en lösning.


Nu var det tysta hotet; skriv på, eller glöm allt fortsatt stöd.


Nu skall varje grupp eller klan välja sina egna parlamentsledamöter och det kan bli en mödosam process.


Tävlan om presidentposten
Det är inte i den stora försoningens anda som avtalet kommit till. Ett tiotal krigsherrar är alla ute efter förstapriset; att bli president.


För tre år sedan valdes en övergångspresident, men han har bara kontroll över en fjärdedel av landet och en liten del av huvudstaden Mogadishu.


Även om Somalia nu får en fungerande centralmakt är stridigheterna inte över.


Utbrytarrepubliken i norr, Somalialand, vägrar att delta i några återföreningssamtal och upprorshärdar i centrala Somalia tog ny fart när pennorna närmade sig papperet i fredsavtalet.


Långsamt folkmord
Situationen i Somalia i östra Afrika har kallats ett långsamt folkmord, där mängder av människor dödats eller flytt och där skolor, sjukhus och allt normalt liv slutat fungera.


Men Somalia har också blivit ett hot mot omvärlden med misstankar om terroristbaser och en syster-organisation till al- Qaida, som enligt USA, styr banken al-Barakaat, som i sin tur ska finansiera terrordåd.


Därav omvärldens intresse att hjälpa Somalia till stabilitet och ordning.


Även om fredsavtalet kanske inte är lösningen, så kan det vara ett stort steg mot något som kan börja likna fred i Somalia.Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se