Dollarkurs slår mot bokslut

Den svaga dollarkursen har börjat påverka börsbolagens bokslut negativt. Det har vi sett flera exempel på dom senaste dagarna när börsbolagen har redovisat sina resultat för 2003.  Men klädjätten H&M har klarat sig bättre än andra.


 


[

 För HM går det hela jämnt upp, kan man säga, eftersom företagets inköp sker i dollar, men försäljning både i dollar och euro. Den lilla valutavinst som ändå uppstår ger 4-5 procent lägre pris för kunderna, säger VD Rolf Eriksen.


När skolan öppnade för höstterminen i augusti kostade en dollar nästan 9 kronor. Fem månader  senare är dollarn nere kring 7 kronor och 20 öre.


Det kraftiga dollarraset uppmärksammas nu i boksluten och snart sagt varje bolag ägnar extra tid på presskonferensen åt det som kallas valutaffekten.


För kullagertillverkaren SKF var valutaeffekten hela 790 miljoner kronor 2003, och den beräkas påverka resultatet med 120 miljoner kronor första kvartalet 2004, och med en halv miljard för helåret, enligt VD Tom Johnstone:


Skogskoncernen SCA redovisar valutaeffekten som en procent av rörelseresultatet, och torde uppgå till ungefär en  halv miljard kronor.


För att parerar svängningarna på valutamarknaderna brukar företagen valutsäkra sina betalningar, på sex eller tolv månader, men det gäller att ha tur när man låser kursen och när det är dags att omförhandla villkoren.


Ett exempel på tur är SCA:s branschkollega Billerud, som tjänade en halv miljard kronor 2003 på att säkra valutan när dollarkursen stod i 10 kronor och 18 öre. 


Ericsson och Electrolux och Sandvik och Saab och Volvo och Stora Enso kommer alla dom närmaste veckorna att förklara den lägre vinsten med dollarraset.


När 2003 räknas ihop kommer den samlade valutaeffekten sannolikt att uppgå till åtskilliga miljarder kronor för den svenska exportindustrin.


 Tommy Fredriksson