Tysk kannibal dömd för dråp

En av de mest spektakulära rättegångarna i tysk rättshistoria fick sitt slut på fredagsförmiddagen när den så kallade kannibalen från Rotenburg dömdes.

I mörk kostym och prickig slips mottog kannibalen Armin Meiwes sin dom med fattning. Domen blev åtta och ett halvt års fängelse för dråp.


Bådas önskemål sammanföll
För tre år sedan fick han via nätet kontakt med datateknikern Berndt Jurgen Brandes från Berlin.


Båda hade önskemål som sammanföll. Den ena ville slakta och äta upp sitt offer och den andre ville bli slaktad och uppäten.


Berndt från Berlin åkte hem till Armins villa i Rotemburg i Hessen, drack stora mängder sprit, åt sömntabletter och lät sig dödas. Armin Meives filmade hela akten, inklusive styckningen. Kroppsdelarna hamnade i en frysbox som sedan tömdes efter hand som Meiwes åt upp delarna.


Försvaret hävdar aktiv dödshjälp
Någon lag mot kannibalism finns inte i Tyskland, däremot har åklagaren ifrågasatt ifall Berndt verkligen ställde upp frivilligt och yrkade därför på mord och livstid.
Försvaret har hela tiden hävdat att det rör sig om aktiv dödshjälp. 


Domstolen dömde inte för mord, utan dömer kannibalen till åtta och ett halvt års fängelse för dråp. Enligt praxis betyder det att han är fri efter fem år.


Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se