Handel med Kina viktig för Taiwan

Länge hörde Taiwan till deländer där ekonomin växte snabbast i världen och landet har placerat sig bland de högst utvecklade industrinationerna. Handeln med Kina blir alltmera viktig trots viss nervositet när det gäller de politiska relationerna.

När Taiwan utlyste folkomröstning som handlar om förhållandet till Kina -  en folkomröstning som ska ske i mars samtidigt som det är presidentval - då  höjer de politiska ledarna i Peking rösten. Men den fnurra på tråden som finns mellan utbrytarrepubliken Taiwan och moderlandet Kina märks inte när det gäller handeln.
Kina är i dag Taiwans viktigaste exportmarknad. Efter Japan och USA kommer Kina som nummer tre när det gäller import.
Under tio till femton år har 60.000 taiwaneser, en stor del av dem företagare som flyttat från Taiwan till Kina.
För Taiwan är Kina både hot och möjlighet, det konstaterar Vincent Siew, tidigare premiärminister, nu chef för ett ekonomiskt forskningsinstitut.
Teknologin måste hänga med ännu bättre, säger Siew. Han nämner också den ökande arbetslösheten. Under lång tid var arbetslöshet nästan ett okänt begrepp i Taiwan, i dag är omkring fem procent arbetslösa, inte minst beroende på att produktion flyttat till Kina, säger han.
Men Taiwan har trots detta klarat Asienkrisen i slutet av 1990-talet bättre än många andra länder i Asien, det säger Jan Eriksson, chef för Volvo i Taiwan med 30 års sammanhängande erfarenhet av den asiatiska marknaden.
För Volvo är Taiwan en betydande marknad, även om Kina volymmässigt ökar allt snabbare.


Lars Gunnar Erlandsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".