Rätt till ersättning för vård utomlands

Den som är bosatt i Sverige får rätt till ersättning för sjukhusvård eller tandvård i andra EU-länder. Det står klart sedan Regeringsrätten prövat två fall där patienter sökt vård i Tyskland och skickat räkningen till svenska Försäkringskassan.

En av dem som fått rätt är Susanne Jelinek i Göteborg. Hon är mycket nöjd med Regeringsrättens utslag.

– Jag är jätteglad. 

Har du tvivlat någon gång på att du skulle få rätt? 

–Jag har haft en tro på att det ska gå men det är klart att man åker ner ibland och tvivlar, det är självklart. 

Vad har den här vården betytt för dig? 

– Den har givit mig livet tillbaka. Jag har ju ett liv idag. Jag är helt medicin- och besvärsfri sedan fem och ett halvt år tillbaka när jag avslutade behandlingen i Kiel. 

Hur ska du fira det här? 

– Öppna en flaska champagne kanske, vi får se, säger Susanne Jelinek, som i mitten av 1990-talet drabbades av en svår reumatisk sjukdom.

Eftersom den svenska behandlingen inte hjälpte sökte hon en läkare i tyska Kiel och blev efter kort tid helt besvärsfri. Hon begärde sedan ersättning med drygt 600 000 kronor av Försäkringskassan som avslog. Nu har ärendet efter många turer avgjorts av regeringsrätten och den ger Susanne Jelinek rätt.


Det andra fallet gäller en man från Gotland som under en längre vistelse i Tyskland fått nya tandproteser av en tandläkare där. Han får nu rätt till den del av ersättningen som Försäkringskassan skulle betalat i Sverige.


Ett genombrott
Vad det här kan få för betydelse för andra patienter i Sverige är oklart idag. Enligt Riksförsäkringsverket är det bara ett fåtal svenskar som väntar på liknande ersättningar.


Ulf Bernitz, som är professor i EU-rätt, säger att den här domen är ett genombrott.


–Det här är mycket betydelsefullt och det här ger möjligheter också för andra att begära ersättning i efterhand. Om det verkar som att man inte kan få adekvat vård i Sverige så ska man söka den vården i annat EU-land.


– Men jag tror att det här också gäller när man står i vårdkö och den inte rör på sig, säger Ulf Bernitz.  


Anna Larsson
anna.larsson@sr.se


Christer Larsson
christer.larsson@sr.se