Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vita huset medger brist på bevis om massförstörelsevapen

President Bushs främsta säkerhetsrådgivare, Condoleezza Rice, medger nu att misstag kan ha gjorts av USA när det gäller Iraks påstådda innehav av massförstörelsevapen. Medgivandet kom i intervjuer som hon gav till alla de tre stora tv-kanalerna i USA.

Med sin PR-offensiv visade Condoleezza Rice hur viktig vapenfrågan är för president Bush inför den stundande presidentvalskampanjen. Hennes medgivanden kan ses som en del i regeringens reträtt, där Bush och hans medarbetare gradvis backar från de tvärsäkra påståendena om existensen av massförstörelsevapen i Irak som gjordes före kriget .


Inga spår av massförstörelsevapen
Det blev till slut omöjligt att hålla fast vid linjen att vapnen förr eller senare skulle hittas, särskilt efter det att den avgångne chefsinspektören David Kay vittnade inför ett senatsutskott i veckan och medgav att det inte fanns några spår av massförstörelsevapen i Irak.


–Vi hade fel, konstaterade David Kay kort och kärnfullt, men kastade ingen skuld på regeringen Bush.


Det var grundmaterialet, underrättelsetjänstens uppgifter, som var felaktiga, hävdade Kay. Det var också andemeningen i budskapet som kom från Condoleezza Rice, när hon sa att det finns skillnader mellan vad de visste när de gick in och vad de fann på marken.


Bush och Hussein vilseledda
Det ironiska är att både George Bush och Saddam Hussein kan sägas ha varit vildeledda; USA:s president av sitt underrättelseväsende, Iraks diktator av sina vetenskapsmän som förde honom bakom ljuset och fick honom att agera så att omvärlden trodde att han hade massförstörelsevapen.


Som Condoleezza Rice nu säger – beslutet att invadera Irak grundades på att Saddam Hussein i tolv års tid vägrade rätta sig efter FN:s resolutioner.


Titti Nylander
titti.nylander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".