Kd föreslår förlängd föräldraledighet

Kd vill ge föräldrarna 200 kronor om dagen i trehundra dagar som ett sätt att förlänga föräldraledigheten. Partiet gör om familjepolitiken och hoppas att det ska få fler röster när opinionssiffrorna rasar.

–Föräldrarna vill ha mer tid med sina barn och dem vill ha möjlighet att minska sin arbetstid och ändå klara av det hela ekonomiskt. Det försöker vi hjälpa dem med, säger Maria Larsson, kristdemokraternas 1:e vice ordförande.


Kd har tidigare övergett tanken på ett vårdnadsbidrag. Nu bryter dem även överenskommelsen med de andra borgerliga partierna om ett barnsomsorgskonto på 80 000 kronor för barn mellan ett och tre år. På fredagen lägger kristdemokraterna fram en helt ny familjepolitik när de samlas i Umeå.


Föräldraförsäkringen kortas
Tanken är att föräldraförsäkringen kortas till tolv månader. Sedan ska föräldrarna kunna dela på 300 dagar med 200 kronor om dagen. Kristdemokraten Helena Halldorf-Romero sitter med tremånaders Julian i famnen, och hon är positiv till förslaget.


–Jag tycker att det är ganska bra. Man knyter an till ett system som redan finns och det gör det enklare för oss småbarnsföräldrar att förstå och använda det. Jag tycker att den svenska föräldraersättningen är väldigt bra eftersom den är så flexibel. Det gör att även det här systemet blir flexibelt, säger hon.


Det här förslaget ger ungefär sex tusen i månaden. Räcker det?


–Det som jag tycker är bra är att man även kan välja att ta ut en högre ersättning även om det blir under en kortare tid.


Större möjlighet att välja ersättningsnivå
De tre hundra dagarna med 200 kronor ska ge sextusen i månaden. Men det ska gå att ta ut upp till 800 kronor om dagen eller mindre, om man vill spara på dagarna.


Dessutom vill kd höja föräldraförsäkringens golv och tak och införa ett slag kommunalt vårdnadsbidrag, så att kommunen ger bidrag också till den som inte väljer ett kommunalt daghem.


Kraftigt ras
Kristdemokraterna rasar i den senaste Temo-undersökningen till 4,5 procent. Men kristdemokraternas Maria Larsson hoppas att övergången från barnomsorgskonto till barndagar ska få flera att rösta på kd.


–En del föräldrar tyckte att ersättningsnivåerna på barnsomsorgskontot inte gjorde det till ett realistiskt ekonomiskt alternativ. Barndagarna ger möjlighet att välja ersättningsnivå, säger hon.


Cecilia Roos
cecilia.roos@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".