Storbritannien, Frankrike och Tyskland håller eget EU-toppmöte

Det ser ut som om Storbritannien, Tyskland och Frankrike tänker göra allvar av sina planer på att bilda en egen grupp som utvecklas snabbare och går före de andra länderna inom EU. Den 18 februari håller de tre länderna ett gemensamt möte i Berlin för att diskutera en rad tunga frågor.

Tony Blair, Jaques Chirac och Gerhard Schröder har under de senaste åren haft åtskilliga informella möten på tre man hand, men mötet i Berlin den 18 februari ser nu alltså ut att bli ett formellt toppmöte med givna frågor på dagordningen.


Enligt uppgifter i tidningen Financial Times kommer de tre regeringscheferna att ha vardera fem eller sex ministrar med sig som är ansvariga för utrikespolitik, ekonomi, sysselsättning, utbildning och socialpolitik.


Storbritannien en stark partner
När EU:s förhandlingar om en ny författning bröt samman vid toppmötet i december hotade både Frankrike och Tyskland att bilda en pionjärgrupp som skulle driva utvecklingen i EU i snabbare takt än i de länder som inte är beredda att gå fram lika snabbt.


Tyskland och Frankrike har fungerat som en motor i Europasamarbetet i många år men med de ekonomiska problem de båda länderna numera har så behöver de ytterligare en stark partner vid sin sida  – Storbritannien.


Den brittiske utrikesministern Jack Straw sa nyligen i ett uttalande att det är logiskt att de tre länderna tar ledningen nu när EU snart har 25 medlemmar.


A-lag och B-lag
Men Italiens utrikesminister protesterar. Han anser att de tre stormakternas initiativ att träffas och diskutera viktiga frågor på egen hand hotar samarbetet i EU.


Även andra länder har protesterat mot att Frankrikes, Tysklands och Storbritanniens otålighet kan leda till att EU delas upp i ett A- och ett B-lag.


De tre stormakterna försöker nu dämpa oron med att utlova att även andra länder kan få delta i kommande toppmöten om Berlinmötet blir lyckat.


Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se