Facken inom SAS avvaktande till strejken

Flera fackförbund inom SAS uttalar sig försiktigt om Transports strejk, som inleddes på fredagsförmiddagen. Men många är överens om att strejken inte gagnar företaget.

– Jag tycker att det är olyckligt att det är strejk. Våra passagerare mår inte bra av det här och mina medlemmar tycker inte heller att det är bra att vi strejkar, säger Sven Cahier, som är ordförande för SAS tjänstemän inom HTF och representerar 2 400 medlemmar.


Olämpligt just nu
Även Gerty Gambe, ordförande för kabinföreningen vid SAS i Stockholm med 1250 medlemmar tycker att det är olämpligt med en strejk just nu.


–SAS har stora djupa problem just nu och det här gör inte saken bättre. Sedan vill jag naturligtvis inte gå in och diskutera vad de håller på med i sina avtalsförhandlingar. Jag svarar bara rent allmänt att det är olyckligt att det händer nu, säger Gerty Gambe.


Thomas Persson, ordförande för Svensk Pilotförening, är försiktigt neutral till Transports strejk.


– Jag ställer mig neutral. Jag hoppas givetvis att om vi har en konflikt med vår arbetsgivare att de andra ställer sig neutrala. Vi ska inte uttala oss om andra. Vi sköter vårt, säger han.


Strejk kan löna sig
Piloterna har haft sina duster med SAS och strejkat. Thomas Persson medger att man vunnit på det.


– Det tycker jag att vi har gjort, definitivt, säger han.


Så det kan löna sig att strejka?


– Ja det är ett vapen man kan ta till för att nå det man vill ha.


Tror du att Transport kommer att göra det?


– Jag hoppas att de når en förlikning snart, säger Svensk pilotförenings ordförande Thomas Persson.


Agneta Johansson, Umeå
agneta.johansson@sr.se