Pastor häktad för medhjälp till mord

På fredagen häktades ytterligare en person, en 32-årig pastor i församlingen, i samband med mordet i Knutby i Uppland för några veckor sedan. Han är på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord.

– Bevisläget är svagt, det är det alltid i början på en utredning. Det är långt ifrån vad som räcker för att spekulera om min huvudmans skuld, säger pastorns advokat, Ola Nordström.


Vad har din klient för inställning till anklagelserna?


– Han förnekar brott och inblandning på alla sätt i brottslig verksamhet.


Vad säger han att han gjorde i samband med dåden?


– Det har framkommit i massmedia tidigare. Jag är mycket försiktig eftersom det råder yppandeförbud, så jag får inte yttra mig om vad som har framkommit under häktningsförhandlingarna, säger advokat Ola Nordström.


Blek men lugn i tingssalen
Den 32-åriga pastorn är klädd i jeans, tröja och grova skor i tingssalen. Han är blek, men verkar lugn och tittar sig omkring. Han tycks söka efter personer han känner i tingssalen.


Åklagaren hade yrkat på att pastorn skulle häktas för mord och mordförsök, alternativt medhjälp till brotten och tingsrätten valde att häkta honom för medhjälp. Han ska alltså inte själv ha utfört brotten.


Kammaråklagare Elin Blank har inget att invända emot att tingsrätten inte fullt ut godtog åklagarnas brottsrubricering.


– Det räcker för mig att det är sannolika skäl för medhjälp i det här läget. Vi är långt ifrån färdiga med utredningen än och vi får se i slutändan vad det blir för rubricering.


Förhandlingar bakom stängda dörrar
Vid häktningsförhandlingarna på fredagen framkom inget nytt om bevisningen. Förhandlingarna hölls bakom stängda dörrar och efteråt ville inte polis och åklagare säga någonting om utredningen och vad den lett till hittills.


Både pastorn i pingstförsamlingen och den 26-åriga kvinnan som greps i veckan är nu alltså häktade.


På fredagen kom också resultatet från den paragraf sju-undersökning som den 26-åriga kvinnan, som erkänt dåden, har genomgått. Alltså en liten sinnesundersökning. Den visar att kvinnan kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid den gärning hon är misstänkt för.


Knutbybor trötta på uppmärksamheten
Ekot besökte Knutby, några mil öster om Uppsala, på fredagen. Där verkar människor trötta på uppmärksamheten och illa berörda av vad som har hänt.


– Det är tragiskt, det är helt otroligt. Men folk vet vart Knutby ligger. Jag hörde på radion nere i Spanien. Även där var Knutby känt, säger en invånare.


– Man blir chockad. Man tror inte att det är sant, att det kan hända här. Man läser i tidningar där det står om ”Skräckens skola” och sådana saker men man tror inte att det är sant. Här bor vi och man tycker att det är mysigt och lugnt och skönt, säger en flicka.


Kan lugnet komma tillbaka hit?


–Jag hoppas det. Jag tror det också, när det har lugnat ner sig lite, säger hon.


Maria Eksedler
maria.eksedler@sr.se
Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se