Persson får kritik i frågan om EU-arbetskraften

Regeringen överväger nu på allvar att införa särskilda regler för rätten att arbeta i Sverige när EU utvidgas den 1 maj i år. Det förklarade statsminister Göran Persson tidigare på fredagen. Moderaternas ordförande Fredrik Reinfeldt kan tänka sig att stödja ett sådant förslag även om han är mycket irriterad på hur Göran Persson har hanterat den här frågan.

– Göran Persson måste bli mer konkret och komma till riksdagen med riktiga underlag. Jag har en känsla av att Göran Persson mer bekymrar sig för hur han ska ligga i opinionen snarare än att få verkliga beslut på bordet.


Fredrik Reinfeldt tycker att Göran Persson snackar för mycket. Men han kan i sak tänka sig att Sverige liksom flera andra EU-länder, till exempel Tyskland, Österrike, Frankrike, Finland och Danmark, har kvar nationella lagar och regler för arbetmarknaden när EU utvidgas den 1 maj.


Inga förslag
I så fall börjar det bli riktigt bråttom. Om Sverige vill ha övergångsregler måste det inom kort anmälas till EU-kommissionen och det är därför regeringenpå torsdagen ägnade frågan en lång och livilig diskussion.


Men än finns alltså inga regeringsförslag, även om statsminister Göran Persson på fredagen än en gång varnade för de risker han anser att den helt fria rörligheten för de nya EU-medborgarna har.


– Det är lätt att se framför sig en situation där det är väldigt enkelt att tillskansa sig ett arbetstillstånd i Sverige och väl inne i vårt land ha tillgång till hela det sociala skyddsnätet. Därför bör vi ha någon typ av arrangemang som gör att vi klarar att förändra i våran sociala lagstiftning så att vi inte behöver diskriminera någon beroende på från vilket land man kommer.


Men det här betyder att ni måste göra om det svenska systemet?


– Det kan finnas en stor risk för att vi får göra om några av de grundläggande förhållandena i det svenska systemet. Det måste vi få tid att gå igenom.


Annika Ström-Melin
annika.strom-melin@sr.se