Alain Juppé dömd till fängelse

Franrikes förre premiärminister Alain Juppé dömdes på fredagen till fängelse för inblandning i en korruptionshärva. Alain Juppé förbjöds också att ställa upp i kommande val och han missar därmed alla chanser att bli Frankrikes nästa president.

Arton månaders villkorlig dom och förbud att verka politiskt under tio år. Alain Juppés straff anses vara otroligt hårt.


I Frankrike har politiker allt som oftast lyckats undkomma stränga straff, även om de varit inblandade i stora korruptionshärvor.


Presidentens högra hand
Det här är ännu en korruptionshärva. Den utspelades i mitten av 1990-talet då en rad personer som arbetade för högerpartiet RPR, anställdes och fick lön av Paris kommun, vilket är förbjudet enligt lag.


Vid den tidpunkten så var nuvarande presidenten Chirac, borgmästare i Paris och Alain Juppé hans högra hand.


Affären, som anses vara den största politiska skandalen under det senaste decceniet, omfattar summor på flera miljoner euro och som de franska skattebetalarna indirekt har fått betala.


Offrade sig
Enligt många politiska bedömare så har Alain Juppé offrat sin karriär för att rädda president Chirac. För flera franska dagstidningar har nämligen bevisat att det egentligen är Jaques Chirac som är ytterst ansvarig för korruptionshärvan.


Men då en domstol beslutat att en fransk president har immunitet går Jaques Chirac fri, så länge han har kvar sin post.


Bakslag för högern
57-årige Alain Juppé, som sedan 2002 är ledare för Frankrikes största högerparti UNP, var mellan 1995 och 1997 Frankrikes premiärminister och siktade nu på att bli landets näste president.


Men dagens dom sätter en käpp i hjulet för hans fortsatta politiska karriär.


Domen mot Alain Juppé kan även föra med sig allvarliga följder för högerns möjligheter att vinna de kommande regionala valen i vår.


Johan Tollgerdt, Paris