Utrikesminister hoppas på serbisk koalitionsregering

På torsdagen enades de prodemokratiska reformsinnade serbiska partierna om att bryta dödläget i det serbiska parlamentet och försöka bilda en koalitionsregering. Annars hotade ett nyval i ett Serbien där de nationalistiska krafterna är på frammarsch. Serbien- Montenegros utrikesminister som just nu befinner sig på besök i Stockholm säger att han verkligen hoppas på att dödläget är brutet, annars finns risk för en ordentlig tillbakagång för landet.

Förhandlingarna om att bilda en ny regering har pågått i flera veckor.


–Det har varit diskussioner och strider som varit ganska onödiga. För det som alla borde ha enats kring var att inte skapa ett dödläge utan arbeta för gemmensama mål för landet, säger Serbiens-Montenegros utrikesminister Goran Svilanovic.


En lågmäld serbisk politiker som uttrycker sig diplomatiskt. Han pekar inte heller ut syndabockarna bland de demokratiska partiernas ledare, som i veckor bekämpat varandra och skapat en djup politisk kris i landet som bara gynnat de konservativa nationalistiska krafterna.


Vill närmare EU
Svilanovic säger att han hoppas att Sebien nu snabbt kan bilda regering och återgå till den tidigare linjen med ett närmande och integrering inom EU. Han vill att kampen mot korruptionen i landet ska fortsätta och att Serbien ska göra upp med sitt förflutna i samband med balkankrigen på 90-talet.


–Jag hoppas att de fortsatta förhandlingarna nu inte bara kommer att handla om vem som ska få vilken ministerpost utan att våra prodemokratiska partier i stället enar sig om sakinnehållet i den framtida politiken, säger Svilanovic.


Han tillägger också att han hoppas att en del av de demokratiska partierna lärt sig en läxa på senare tid. Läxan är att man inte får flörta med de nationalistiska krafterna, den gamla formen av vulgärnationalism får helt enkelt inte komma tillbaka, säger Svilanovic.


Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se