Reporter bakom BBC-fejden sa upp sig

BBC-reportern Andrew Gilligan sade upp sig på fredagkvällen. Det var Gilligan som gjorde radiorapporten som satte igång fejden mellan BBC och den brittiska regeringen och som också ledde fram till vapenexperten David Kellys självmord.

Gilligans avgång kom efter det att BBCs VD och styrelseordförande redan hade avgått på grund av Kellyutredningens skarpa kritik.


Andrew Gilligan var försvarsreporter på det prestigefyllda morgonradioprogrammet Today och det var hans ord kl 6.07 den 29 maj förra året som satte igång det som skulle bli Kellyaffären.


”Regeringen trodde antagligen inte ens själv på en del av de underrättelseuppgifter som den plockade in i en beviskatalog om Iraks vapeninnehav”, sade Gilligan i inslaget.


Gick för långt
Gilligans påstående i detta inslag gick mycket längre än något hans då fortfarande anonyma källa, vapenexperten David Kelly, hade sagt.


Kelly avslöjades som källa och hamnade mitt i den bittra fejd som följde mellan regeringen och BBC.


Står fast vid huvudbudskap
Efter den förödande kritik BBC fick i Huttonrapporten om David Kellys självmord i onsdags, säger Andrew Gilligan upp sig.


I ett uttalande säger han att han redan medgett att delar av hans inslag var felaktiga och ber om ursäkt för det. Men han vidhåller att hans huvudbudskap, att regeringen medvetet överdrev hotet från Irak, är korrekt.


Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".