Bush pressad om irakiska massförstörelsevapen

USA:s president George Bush pressas alltmer av uppgifterna om att han och hans regering hade fel när de före kriget hävdade att Saddam Husseins regim hade tillgång till massförstörelsevapen, det som också angavs som huvudmotiv för att anfalla Irak. Men den amerikanske presidenten vill ännu inte gå med på att en oberoende utredning granskar vad det var som gick fel.

– Jag vill också ha reda på fakta och jämföra vad inspektörerna i Irak hittat med vad vi trodde oss veta när vi gick in i Irak, sa president Bush på fredagen.


Det beskedet är det närmaste han kommit hittills att medge att hans regering hade fel före kriget.


Då slog den i flera uttalanden fast att Saddam Hussein hade tillgång till en stor arsenal av massförstörelsevapen och utgjorde ett akut hot mot USA och övriga världen.


Flera medgivanden från regeringen
Bush blev därmed den senaste i raden av regeringsföreträdare som den senaste tiden i olika grad medgivit att det kan ha begåtts misstag när det gäller underrättelseuppgifterna om Iraks vapen.


Även utrikesminister Colin Powell och presidentens säkerhetspolitiska rådgivare Condoleeza Rice har gjort liknande medgivanden.


Såna anklagelser om felaktigheter har framförts sedan före kriget, men att Vita Huset nu backar något beror till största delen på den tidigare chefen för USA-alliansens egna vapeninspektörer David Kay.


”Alla hade fel”
David Kay lämnade nyligen sin tjänst och har den senaste veckan, bland annat i senatsförhör, förklarat att han inte tror att Bagdadregimen hade några större lager av massförstörelsevapen.


Alla hade fel om Iraks tillgång till vapnen, inte minst då amerikanska underrättelsetjänsten CIA, sa David Kay.


CIA hävdar att det är för tidigt att som Kay slå fast att inga vapen kommer att påträffas.


Bushregeringen fortsätter också att försvara beslutet att gå i krig, men nu bland annat med motiveringen att Saddam Hussein försökte skaffa sig massförstörelsevapen.


Presidenten ville på fredagen inte säga om han stödjer kravet från allt fler på en oberoende utredning, som skulle granska vad som gick fel i underrättelsearbetet och om Bushregeringen medvetet överdrev eller på annat sätt använde uppgifterna felaktigt.


Demokrater kräver oberoende utredning
Kongressens försvarsutskott utreder frågan, men det domineras av republikanska partikolleger till Bush som redan lägger den största delen av skulden på CIA. Därför vill framför allt demokrater i kongressen ha en oberoende utredning.


David Kay är för en sådan lösning, och på fredagen fick den också stöd av den ledande republikanske senatorn John McCain.


– Det här är en så stor fråga att det är oundvikligt att en oberoende kommission får utreda den, sa McCain.


Därmed satte han ytterligare press på president Bush i den fråga som redan blivit ett problem för honom detta viktiga valår.


Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se