Hårdare kamp mot slavarbete efter mord

I Brasilien har kampen mot slavarbete intensifierats sen tre tjänstemän från arbetsministeriet mördats. De tre var i färd med att undersöka lantegendomar i delstaten Minas Gerais, i södra Brasilien, där man misstänkte att slavarbete förekom.

Brasilien var det sista landet i Latinamerika som förbjöd slaveri. Det var för över hundra år sen, men fortfarande lever över 25 000 brasilianare i slavliknande förhållanden.


När Inacio Lula da Silva valdes till president, så var ett av hans främsta löften just att utrota slavarbetet. Bland annat ökade han antalet tjänstemän med uppgift att spåra upp arbetsplatser som använde slavarbetare.


Resultatet lät inte vänta på sig.


5 000 befriades
Förra året var det närmare 5 000 slavar, dubbelt så många som året dessförinnan, som befriades av myndigheterna.


Vid ett enda tillfälle befriades över 800 arbetare från en kaffeplantage, där beväpnade vakter hindrade dem från att lämna området. Plantageägaren tog så mycket betalt för husrum, mat och arbetsverktyg att alla, trots tolv timmars arbetsdag, var skyldig honom pengar.


Hårdare krav
Det är fram för allt i det avlägsna Amazonasområdet och i det fattiga nordöst som slavarbete förekommer.


Men de tre mördade tjänstemännen höll på att unders öka misstänkta lantegendomar i den sydliga delstaten Minas Gerais, inte alls långt från huvudstaden Brasilia.


Morden har gett upphov till krav på hårdare tag. President Lula da Silva kräver nu att grundlagen ska ändras så att de jordägare som använder slavarbetare i framtiden ska få sina egendomar exproprierade.


Hittills har de klarat sig undan med böter, vilket uppenbarligen inte haft någon särskilt avskräckande effekt.


Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se