Mp mot övergångsregler för ny EU-arbetskraft

Miljöpartiet ställer sig helt avvisande till statsminister Göran Perssons utspel om övergångsregler för de som vill komma och arbeta i Sverige från EU:s nya medlemsländer. Det deklarerade språkröret Maria Wetterstrand i Ekots lördagsintervju.

– Jag tycker att det är fel. Jag är helt emot sådana, det är diskriminerande. Jag tycker att man ska behandla alla EU-medborgare likadant. Det rimmar illa när man pratar om hur positivt det är med östutvidgningen och sedan sätter upp spärrar, att varje gång man tror att det kan innebära någon liten negativ effekt för oss i västländerna, då ska man sätta upp regler som förhindrar, säger Maria Wetterstrand.


Diskuterar med LO
Inget stöd från miljöpartiet för övergångsregler alltså, men Maria Wetterstrand är orolig för att socialdemokraterna kan få stöd från andra partier.


Därför diskuterar miljöpartiet arbetskraftsinvandring med LO för att försöka påverka regeringen via socialdemokratins fackliga gren.


Samarbetet med socialdemokraterna ska utvärderas i höst och bland miljöpartisterna finns det kritik mot hur det fungerar, berättar Maria Wetterstrand. Men några nya försök att bilda regering med mittenpartierna i stället är inte aktuellt under den här mandatperioden.


Dags att bestämma sig om EU
När det gäller miljöpartiets omstridda krav på att Sverige ska lämna EU tycker Maria Wetterstrand att det är dags för partiet att bestämma sig.


– Man kan inte ha ett krav som står i partiprogrammet hur länge som helst utan att man aktivt går ut och driver det. I alla fall inte en så central fråga. Någon gång måste man ta ställning, ska vi driva det här eller ska vi ta bort det?


Öppna för ett bejakande av medlemskapet
När miljöpartiet gör om sitt partiprogram nästa år vill Wetterstrand ha en ny EU-linje som öppnar för ett bejakande av det svenska medlemskapet.


– Vi ska formulera tydligare vad som skulle kunna ändra vår uppfattning om medlemskapet i EU, alltså vilken typ av utveckling inom unionen som vi skulle kunna tycka gjorde det acceptabelt att vara med, säger miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand.


Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se