Alf Svensson: Viktigt att samlas kring ny partiledare

På lördagen höll kristdemokraternas avgående partiledare Alf Svensson ett avskedstal till de kommunpolitiker som samlats i Umeå. Han sa att partiet har minst fyra kandidater att välja mellan och uppmanade kristdemokraterna att samlas kring den person som efterträder honom.

– Det är viktigt att vi börjar kampanja omedelbart för den nya partiledaren, vem han eller hon än blir. Det här är inte som att välja en ordförande vilken som helst, utan från den tredje april så ska partiet vara på fötter, sa Alf Svensson i sitt tal.


Valdes och tar farväl i Umeå
Den tredje april avgår Alf Svensson som partiledare. Det var här i Umeå 1973, som Alf Svensson en gång valdes till partiledare för kristdemokraterna och det är här han tar avsked av kommunpolitikerna, i ett av sina sista tal innan han formellt avgår.


De som sagt att det inte fanns någon kronprins eller prinsessa efter honom hade fel, sa han och han såg inte några skillnader i kristdemokratiska värderingar mellan de fyra tidigare nämnda favoriterna Mats Odell, Göran Hägglund, Stefan Attefall och Maria Larsson.


Trädda på snöre
Ideologiskt är de trädda på ett snöre, sa Alf Svensson. Men han uppmanade samtidigt partiet att bli bättre på jämställdhet och att kvinnor i ledande ställning i partiet inte självmant ska släppa ifrån sig sina positioner till män.


På frågan om han då tyckte att det var fel av partiledarkandidaten Maria Larsson att hoppa av, svarade han:


– Det kan man bara själv bestämma. Jag tror att det är viktigt rent generellt att man tar för sig och behåller positioner, sa Alf Svensson.


Cecilia Roos
cecilia.roos@sr.se


 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".