Utredning om 11 september kan bli slagträ i valkampanj

Samtidigt som pressen ökar på USA:s president George Bush att tillsätta en oberoende kommission för att undersöka underrättelseuppgifterna om Iraks tillgång till massförstörelsevapen, så riskerar en annan kommission att orsaka problem för Vita Huset, den som utreder terrorattackerna den 11 september 2001.

Sedan drygt ett år tillbaka undersöker en kommission bestående av fem republikaner och fem demokrater vad Bushadministrationen, men också tidigare regeringar, kände till om terrorhoten före attackerna.

Kommissionen kartlägger också hur myndigheterna agerade den 11 september och tiden efter.

Ordföranden kräver mer tid
Det var tänkt att vad som naturligtvis väntas att bli en mycket omdiskuterad slutrapport skulle vara klar i slutet av maj. Men nu kräver kommissionens republikanske ordförande, förre New Jersey-guvernören Thomas Kean, att den får mer ytterligare ett par månader på sig.

Han säger att en hel del arbete återstår, bland annat vill kommissionen intervjua Bushs säkerhetspolitiska rådgivare Condoleeza Rice och kanske även presidenten själv.

Republikaner motsätter sig försening
Men Keans republikanska partikollegor i Vita Huset och kongressen motsätter sig att det hela drar ut på tiden.

En slutrapport som släpps i början av hösten och som väntas innehålla känsliga uppgifter och åtminstone viss kritik av Bushregeringen kan naturligtvis användas av demokraterna under de avgörande månaderna av presidentvalskampanjen.

Å andra sidan vill inte Vita Huset att det ska se ut som att presidenten försvårar utredningen av 11-septemberattackerna.

Kongressen avgör
Kongressen ska nu ta ställning till om kommissionen ska få mer tid.

En anhörig till ett av offren i terrorattackerna säger till tv-kanalen New York One att ”det är skamligt att det har blivit ett politiskt spel kring frågorna som alla vill ha svar på: Vad hände egentligen den 11 september och kunde attackerna ha förhindrats?”

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".