Flera döda vid attentat mot poliser i Irak

Minst 9 människor dödades och 45 skadades när en bilbomb exploderade utanför en polisstation i Mosul i norra Irak på lördagen.

Mosuls polismän hade samlats utanför polisstationen. Lördag är löningsdag och poliserna väntade på att få sina kuvert när bilbomben briserade.


Bland de döda finns två poliser och sju civila som stod och väntade vid en busshållplats i närheten. Tillståndet är kritiskt för ytterligare fyra polismän enligt sjukhuskällor.


Poliser vanliga mål
Irakiska polismän och andra irakier som samarbetar med ockupationsmakten har blivit flitiga mål vid självmordsattentat.


Irakierna är inte lika skyddade som de amerikanska trupperna och attentaten är ett effektivt sätt att skrämma irakierna från att ta anställning hos ockupationsmakten.


Iraks inrikesdepartement uppger att 300 irakiska poliser dödats sedan kriget officiellt tog slut.


Amerikanska soldater dödade
I ett annat attentat längre söderut i Irak dödades tre amerikanska soldater av en hemmagjord bomb.


Soldaterna körde i en konvoj på vägen mellan Tikrit och oljestaden Kirkuk när bomben exploderade.


Muslimsk högtid ökar risken för attentat
Ikväll inleds Eid al Adha, en av de största högtiderna i den muslimska världen. En talesman för den amerikanska armén säger att man förbereder sig särskilt för attentat under de kommande dagarna eftersom tidigare stora attentat i Irak sammanfallit med högtider.


I oktober förra året, samtidigt som fastemånaden Ramadan inleddes, genomförde gerillagrupper samordnade självmordsattacker mot bland annat Röda korset.


Caroline Salzinger
caroline.salzinger@sr.se