S tvekar om homoäktenskap

Det blir socialdemokraterna som avgör frågan om homosexuella par ska få gifta sig. Nästan alla de övriga riksdagspartierna har bestämt sig i frågan, men regeringspartiet tvekar.

–Det är något som vi nu diskuterar i lagutskottets socialdemokratiska grupp och vi har inte bestämt oss ännu, säger socialdemokraten Marianne Carlström, vice ordförande i lagutskottet.


Varför har socialdemokraterna inte bestämt sig när när alla andra utom moderaterna bestämt sig?


–Det beror på att vi har längre mellan våra kongresser och det är en viktig fråga, som bör diskuteras på en stor kongress. Vi har vår nästa år 2005, säger Marianne Carlström.


Frågan om homosexuella par ska få ingå äktenskap aktualiserades i fjol när homosexuella fick adoptionsrätt.


Sedan dess har en stor mängd motioner föreslagit en könsneutral äktenskapsbalk. 


Fyra partier vill utreda
Fyra riksdagspartier, folkpartiet, centern, vänsterpartiet och miljöpartiet, vill att regeringen redan i vår utreder frågan, vilket kan vara första steget mot en lagändring.


Kristdemokraterna har sagt nej och moderaterna avvaktar, vilket betyder att socialdemokraterna avgör om det blir majoritet i lagutskottet för att utreda frågan.
 
Lagutskottet beslutar sig i början av mars och den socialdemokratiske riksdagsledamoten Mikael Damberg tycker att hans parti ska öppna för en utredning redan nu.


–Jag tycker man ska ändra lagstiftningen så den blir könsneutral när det gäller äktenskap. Det är en av de få resterna vi har kvar i lagstiftningen som skiljer mellan homo- och heterosexuella människor. Jag tycker kärleken ska behandlas lika oavsett om man är kär i en av samma kön eller annat kön, säger Mikael Damberg.


När Ekot ringer runt bland socialdemokratiska riksdagsledamöter uttalar sig de flesta för förslaget, medan några få är tveksamma. I den senare gruppen det ingen som vill uttala sig för Ekot.


Kan skjutas till partikongressen
Om socialdemokraterna i lagutskottet tycker att frågan om homosexuella giftemål är så viktig att de  föredrar att  partikongressen tar ställning, betyder det att frågan blockeras i två år.


Mycket talar för att det blir så, enligt Marianne Carlström, som är vice ordförande i lagutskottet.


–Det är ändå en ändring och för många som är kyrkliga och religiösa tycker att det är en stor fråga. Det är viktigt att ha folket med sig i frågan. Därför tycker jag inte att man bör ha alltför bråttom, säger Marianne Carlström, vice ordförande i lagutskottet och socialdemokrat.


Thomas Reckman
thomas.reckman@sr.se