Vietnams fattiga hoppas på hälsoprogram

Tillvaron på den vietnamesiska landsbygden reglerades länge av kommunistpartiet. När stora jordbrukskollektiv förvandlats till privata familjejordbruk har standarden höjts för ett stort antal, men ännu inte alla. I kampen för att minska fattigdomen ingår ett stort hälsoprojekt i flera fattiga provinser. SR:s Asienkorrespondent har besökt Yen Bai-provinsen norr om Hanoi.

Det är lördag i byn Thon Luong Mon någon mil utanför provinshuvudstaden Yen Bai. En vattenbuffel drar plogen på den minimala jordlott som Tran Ngoc och hans familj har vid landsvägen mot Van Chan.


Med sina karaktäristiska konformade flätade hattar på huvudena syns kvinnor och män i färd med att plantera ris. Så har det varit så här års i generationer.


Varje dag en utmaning
En skillnad mot tidigare är att bönderna är självägande i dag. En stor förbättring för ett flertal. Men livet i byn är en utmaning för 46-åriga Dinh Thi Nam varje dag.


Det första Dinh, som är mager och nästan helt utan tänder, säger när jag kommer tillsammans med en delegation av lokala partifunktionärer är:


– Jag är mycket fattig.


Hon berättar att hon tjänar 100 vietnamesiska dong om dagen när hon gör sysslor i olika hushåll eller bär fram ved från skogen intill. Hennes dagsförtjänst är inte stort mer än 50 öre i svenska pengar.


En årslön för att installera el
Hon bor med sin åttaårige son i en liten rektangulär hydda byggd av bambu. Hon har jordgolv och egentligen inget annat än en säng under taket av flätade växter. Hon saknar brunn och avlopp. På en hylla i hennes hydda står en liten fotogenlampa. Elledningen löper längs landsvägen hundra meter bort.


Det kostar 400 000 dong, en årslön eller mer, för Dinh att installera elektricitet. Det har hon inte råd med.


De lokala myndighetspersonerna som för mig till byn väljer att visa just hennes situation.
Hon är en av många som utlovas förbättringar i anslutning till det Sidafinansierade hälsovårdsprogram som genomförs i området.


Sönerna har mopeder
Obekymrade om fågelinfluensan, som medfört att åtta människor avlidit och miljontals höns dödats i Vietnam, är det full fart bland kycklingarna hos 76-årige Tran Ngoc, tidigare  partifunktionär och krigsveteran från befrielsekriget mot fransmännen på 1940-talet. Han fick el för ett år sedan, sönerna har mopeder, själv cyklar han.


– Hälsovårdsprogrammet ska innebära bättre hälsa för folket i området, säger läkaren Luong Van Hom, som är biträdande chef för provinsens hälsovårdsmyndighet.


– Vi kan på ett bättre sätt komma till rätta med den påverkan som miljön åstadkommer, vi ska ordna vattenrening och angripa undernäring som finns bland en del barn, säger han.


I många avseenden syftar programmet till att ge hjälp till självhjälp. När behoven är kartlagda kan familjerna få medel och material till att bygga badrum, brunnar och att över huvud taget höja sin hälsostandard.


Lars Gunnar Erlandson, Yen Bai-provinsen i Vietnam
lars-gunnar.erlandson@sr.se