M stöder regeringen i omstridd asylfråga

Moderaterna går med på det omstridda förslaget om transportörsansvar, vilket innebär att färje- och flygbolagen får böta om de låter flyktingar komma in i Sverige utan riktiga identitetshandlingar.

Det skriver Fredrik Reinfeldt i en debattartikel i Dagens Nyheter, där han samtidigt kritiserar regeringen för att bedriva en inhuman flyktingpolitik.


Transportörsansvaret innebär att färje- och flygplatspersonal kommer att kunna avvisa passagerare som saknar eller misstänks ha falska pass. Annars riskerar bolagen dryga böter.


Regeringen har ändrat sig
Förslaget är ett EU-direktiv som skulle ha införts i Sverige redan förra året men stoppades av en parlamentarisk utredning, eftersom det ansågs bryta mot Genèvekonventionen. Flyktingar skulle förlora rätten till en rättssäker bedömning när flyg- och färjepersonal kan stoppa personer som inte ens hunnit sätta sin fot i Sverige.


Men regeringens förslag ser nu ut att få stöd av både socialdemokrater och moderater och transportörsansvaret skulle därmed kunna införas redan den 1 juli i år.


M kräver mer rättssäker hantering
Stödet lämnar Fredrik Reinfeldt i en debattartikel i Dagens Nyheter. En artikel där moderatledaren samtidigt kritiserar regeringens flyktingpolitik för att vara inhuman och rättsosäker.


– Frågorna om att göra mer rättssäker hantering handlar om att lägga ner utlänningsnämnden och skapa större förtroende för processen genom att överklagansmöjligheter förs in i förvaltningsdomstolen, säger han.


På vilket sätt gör transportöransvaret att det blir en rättssäker asylprocess?


– Den bidrar inte till det. Transportöransvaret kan man ha invändningar emot. Vi ser det som att det ingick i Schengenavtalet, ett mellanstatligt avtal som Sveriges riksdag har godkänt. Att nu flera år efteråt komma och säga att vi inte vill leva upp till det avtalet, tycker inte vi är seriöst, säger moderatledaren Fredrik Reinfeldt.


Susan Ritzén
susan.ritzen@sr.se