Ny lag ökar kontrollen vid landets fängelser

Från och med den 1 februari har fängelser och häkten utökad möjlighet att kontrollera alla inpasserande. Inte bara besökare utan även den egna personalen ska kunna kroppsvisiteras. Men än så länge har bara Norrtäljeanstalten sökt det tillstånd hos Kriminalvårdsstyrelsen som krävs.

– Det som fick oss att lämna in en ansökan var att en av våra anställda i förra veckan erkände att han hade fört in telefoner och alkohol till de intagna, det hade varit svårare med kontrollen, säger Pelle Börstell, ansvarig för säkerhetsfrågor på Norrtäljeanstalten.


Flera liknande händelser, bland annat på Hall för drygt två år sen, där fångvårdspersonal förde in mobiltelefoner till intagna, ledde till att inpasseringskontrollerna nu skärps. Inte bara besökare, utan alla som ska in till anstalten eller häktet ska kunna kontrolleras.


Facket hoppas på större säkerhet
Tidigare försök vid Hall med inpasseringskontroll, väckte protester från bland annat advokater.
Fackförbundet Seko, som organiserar fångvårdspersonal, ansåg det kränkande för integriteten att vårdarna kontrollerades när de kom till jobbet. Men Seko har ändrat sig.


– Vi är försiktigt positiva. Vi hoppas och förutsätter att arbetsgivaren genomför det här på ett sätt som inte kränker medarbetarna, säger Örjan Nylander, klubbordförande vid Norrtäljeanstalten.


– Tyvärr är det vanligt att anställda inom kriminalvården får förfrågningar om de kan ta in eller bära ut saker. Dem kan utsättas för påtryckningar och hot. Vi ser att den här kontrollen kan hjälpa medlemmen att säga nej. Det kan alltså vara ett verktyg för våra medlemmar också om det används på rätt sätt, säger han.


Kolleger undersöker kolleger
Så snart kriminalvårdsstyrelsen ger klartecken, så kommer man att inleda kontrollerna. Men det saknas pengar, så det blir den vanliga besöksslussens metalldetektor som personalen måste passera, och låta sig undersökas av sina kolleger.


– Idealiskt är en ombyggnation och att man anställer extra personal som genomför visitationerna.


Annika Digréus
annika.digreus@sr.se