Befolkningen flyr undan bombningar i Västra Sudan

Västra Sudan har blivit en ny krigsskådeplats, samtidigt som regeringen och rebellerna i södra Sudan håller på att slutföra ett fredsavtal. Mer än en halv miljon människor har tvingats på flykt undan bombplan i västra Sudan.

Befolkningen i västra Sudan har i flera år plågats av härjningar från så kallade arabiska milisgrupper, men som egentligen är regelrätta rövarband. De plundrar byar och tar barn som säljs som slavar. Hela tiden med regeringens goda minne.


Byar bombas och bränns
För ett år sedan startade ett uppror i protest mot att regeringen både diskriminerade och struntade i befolkningen i detta karga, jättelika halvökenområde. Det upproret slår nu regeringen ner på med full kraft.


Samma taktik som har använts i söder används här; Antonovplan som rullar ut bomber över byar  – enbart civila mål  – och efter kommer beridna arabiska milisgrupper som bränner ner byarna och dödar invånarna. Men det görs med viss urskillning.


Etnisk rensning
Trots att de flesta är muslimer i västra Sudan så är det svarta som talar afrikanska språk som mördas, medan de med arabiska utseenden bara fördrivs. En etnisk rensning, kallar diplomater i Sudan det.


Uppskattningsvis 700 000 människor är spridda på flykt i ett område där bara svält väntar. Omkring 100 000 har tagit sig över gränsen till det fattiga grannlandet Tchad och förföljs även över gränsen av sudanesiska bombplan.


Att Sudans regering ägnar så mycket kraft åt ett uppror som inte kan ses som något större hot kan bero på att det finns stora oljefyndigheter i västra Sudan. Så länge en upprorisk befolkning brukar marken har någon utvinning inte kunna starta.


Denna fördrivning följer samma mönster som i södra Sudan där bombplanen dundrade in över blivande oljefält och lojala rebellgrupper fritt fick härja i bombernas spår.


Fredsavtal i söder
Oljan i söder ska nu delas lika mellan regeringen och rebellgrupperna i södra Sudan, enligt det fredsavtal som inom kort kan få slut på ett 20-årigt inbördeskrig.


Men i västra Sudan, som alltid har betraktats som regeringssidans område, finns inga planer på någon sådan uppgörelse. Bara den brända jordens taktik.


Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se