Minst 50 döda i självmordsattentat i Irak

Söndagen blev en blodig dag i Irak. Två självmordsbombare dödade minst 50 personer i Arbil i norra Irak. Flera irakier dödades också i en explosion i ett ammunitionslager sydväst om Karbala i centrala Irak.

Högkvarteren för de kurdiska partierna PUK och KDP var målet för de båda självmordsattackerna i Arbil i den norra kurdiska delen av Irak.


Attentaten utfördes med fem minuters mellanrum av självmordsbombare som tog sig in lokalerna där partifolket firade den nu pågående muslimska högtiden Eid al-Adha.


Väl inne bland partmedlemmarna och deras gäster utlöste självmordsbombarna sina sprängladdningar.


Flera kurdiska ministrar dödade
Uppgifterna om antalet dödsoffer varierar. Enligt sjukhuskällor handlar det om ett femtiotal döda. Kurdiska källor anger antalet döda till 140.


Bland de döda finns, också enligt kurdiska källor, flera ministrar i den kurdiska självstyrelseregeringen och många höga tjänstemän. Dessutom skadades över 200 personer, många av dem allvarligt.


Det här är ett av de blodigaste attentaten i Irak sedan slutet av augusti förra året då den shiamuslimske ledaren ayatolla Mohammed Baqir al-Hakim dödades tillsammans med drygt 100 personer i staden Najaf.


Skiljer sig från tidigare attacker
Dagens självmordsattack skiljer sej från de tidigare i Irak. Tidigare har attackerna ofta utförts av bilburna självmordsbombare som kört in i avspärrade områden.


På söndagen använde sig självmordsbombarna av en metod som ofta brukas av palestinier. De bär normalt med sej sprängladdningen, i många fall virad runt kroppen.


Utöver de här självmordsattackerna dödades flera personer när ett gammalt ammunitionslager exploderade i öknen sydväst om staden Karbala. Man misstänker att de dödade är personer som försökte plundra ammunitionslagret.


Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se