Foto: Vahid Salemi/PRB

Pilgrimer ihjältrampade vid högtid i Mecka

Minst 244 pilgrimer trampades ihjäl när de deltog i den årliga vallfärden till Mecka. Folkmassan råkade i panik och det tog över 20 minuter innan vakter kunde skapa ordning igen.

Christer Nilsson, ambassadråd vid svenska ambassaden i Riyadh, berättar att nästan två miljoner människor samlats i Mecka i år.


– Det här är det muslimska årets största händelse, när de allra flesta pilgrimerna samlas på ett ställe, där man genomför den här stenkastningen. Det är då folkmassorna kommer i rörelse och det är tydligen väldigt svårt att kontrollera, säger han.


Kastar sten på djävulen
På söndagen, den tredje dagen av Eid al adha, samlas pilgrimer på en bro för att kasta sten på några pelare som symboliserar djävulen.


Den saudiske ministern för pilgrimsfärden uppger att pilgrimerna trampades ihjäl när en 400 meter lång människomassa tryckte på, alla åt samma håll, för att kunna delta i den symboliska steningen av djävulen. Ytterligare 240 personer skadades.


Säkerhetsåtgärder räckte inte
Ändå hade myndigheterna infört säkerhetsåtgärder för att minska risken för olyckor, berättar Christer Nilsson.


– Myndigheterna är väldigt angelägna om att försöka göra sitt allra bästa för att ingenting ska hända. Man begränsar naturligtvis antalet besökare, men det har uppenbarligen inte varit möjligt att förhindra i år heller.


Nästan varje år dödas pilgrimer i samband med vallfärden till Mecka. Förra året omkom 14 personer och för tre år sedan klämdes 35 människor ihjäl.


Men inte sedan 1990 har vallfärden krävt så här många dödsoffer. Då trampades 1426 människor ihjäl i en tunnel.


Caroline Salzinger
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".