M stoppar skärpta regler för asylsökande

Moderaterna stoppar regeringens förslag om skärpta regler för asylsökande. De tänker rösta nej till att flyktingar inte ska ha möjlighet att överklaga ett beslut om avvisning.

Moderaterna tänker inte gå med på regeringens förslag, som innebär att asylsökande inte skulle få göra en ny ansökan när de fått ett avvisningsbeslut.


Moderaterna har egentligen inget emot förslaget, men menar att det inte går att genomföra förrän hanteringen av flyktingar bli mer rättsäker. Det blir den först när Utlänningsnämnden läggs ner och asylsökningarna i stället hanteras av riktiga domstolar, som riksdagen har bestämt, säger moderatledaren Fredrik Reinfeldt.


– När socialdemokraterna inser att det är sex partier som bildar majoritet mot socialdemokraterna, som inte ens företräder 40 procent av väljarna, så kan de inte föra någon annan politik, säger han.


Många får stanna efter ny ansökan
I dag kan asylsökande som fått avslag i Utlänningsnämnden göra en ny ansökan och då åberopa problem som uppstått under tiden de varit i Sverige, som psykiskt lidande och annan sjukdom.


Många av de flyktingar som gör en ny ansökan i dag får också stanna till slut. Vänsterpartiets Ulla Hoffman är nöjd att moderaterna bestämt sig.


– Det är väldigt bra att de har tagit ställning vad gäller ny ansökan och därmed hjälper till att pressa regeringen att lägga ner Utlänningsnämnden, säger hon.


Migrationsministern upprörd
Men migrationsminister Barbro Holmberg är djupt besviken. Hon trodde att moderaterna skulle stödja förslaget eftersom systemet är så belastat i dag i och med alla asylansökningar.


– Jag tycker att det är oansvarigt och häpnadsväckande. Jag blir rätt förvånad över att man hotar med att rösta nej till ett förslag som man egentligen tycker är nödvändigt att genomföra, säger Barbro Holmberg.


Regeringen får stöd om transportörsansvar
Men moderatledaren Fredrik Reinfeldt gör nu klart att Barbro Holmberg får stöd av moderaterna i ett annat förslag som nu är aktuellt inom asyl och flyktingpolitiken, nämligen det om transportörsansvar.


Det gör att det nu finns en majoritet för att flygbolag och rederier i framtiden kommer att bötfällas om de släpper in en asylsökande som saknar pass och asylskäl.


Att moderaterna nu möjliggör transportörsansvaret gör centerpartiets Birgitta Carlsson arg. Hon tycker att moderaterna gör det lätt för sig när de skyller på att det är ett direktiv från EU och att vi måste införa det.


– Vi måste inte alltid vara det land som går först före alla andra länder. Vi måste inte vara bäst i klassen och införa alla direktiv som kommer därifrån, säger Birgitta Carlsson, centern.


Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se