Omfattande svarthandel med livsmedel

Den organiserade införseln av livsmedel som sedan säljs vidare svart i landet utan att beläggas med moms, omsätter hundratals miljoner kronor om året. Det beräknar skatteverket, som nu för första gången kartlägger handeln med svart livsmedel i Sverige. Precis som med alkoholen finns vissa kända inköpsställen i Nordtyskland.

– Jag anser att det är ett stort problem för inte bara Skåne utan hela landet. Det säger Torbjörn Larsson som är skatterevisor på Skattemyndigheten i Malmö.


På vilket sätt?


– Det riskerar att konkurrera ut seriös verksamhet genom att man tar in obeskattade varor.


Omfattande momsfusk
Den svarta handeln är framför allt ett storstadsfenomen och värst är det i Skåne och på västkusten. Kartläggningen visar att momsfusket är omfattande.


Firmor registreras på bulvaner och varor köps momsfritt in i till exempel Tyskland. Man använder sig också av påhittade momsnummer som handlare i andra länder inte kontrollerar. Det  är frågan om en organiserad handel.


– Min uppfattning är att det är ett fåtal huvudmän som styr den här verksamheten, så det är mycket väl organiserat, säger Torbjörn Larsson.


Kontantköp försvårar utredning
Läsk, tvättmedel, hygienartiklar, chips, kakor, choklad och matolja hör till de vanligaste varorna och säljs i närbutiker och större livsmedelsbutiker. Men varorna har också hittats i de större livsmedelskedjornas sortiment, även om det är ovanligare.


Kartläggningen av handeln är komplicerad bland annat för att köpen ofta görs kontant.


– Det är ju delvis för man inte vill riskera att lura varandra, men det är ju också mycket svårare för myndigheterna att kunna följa penningströmmarna om betalningen sker kontant, menar Torbjörn Larsson.


Myndigheter vill ha mer befogenheter
Enligt Skatteverket krävs ett närmare samarbete och snabbare information mellan EU-länderna för att man bättre skall kunna bekämpa svarthandeln. Dessutom menar skatterevisor Torbjörn Larsson att skattemyndigheterna i Sverige inte har tillräckliga befogenheter.


– Nej, jag tycker nog att det finns en del som vi borde få göra som vi inte får lov att göra idag och det är kanske lite större möjligheter till överraskningsrevisioner, det vill säga att vi inte förvarnar företagen när vi ska ut och revidera, säger Torbjörn Larsson.


Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se