Foto: Jessica Gow/PRB

Snabb avveckling av äldrevårdsplatser

Socialstyrelsen varnar för att kommunerna skär ner på äldrevårdsplatser för snabbt. De äldre får bo kvar hemma, med hemtjänst. Jönköpings kommun planerar till exempel att göra om flera äldreboenden till vanliga pensionärslägenheter, vilket oroar både personal och boende.

Rapporten är oroande, det anser Lennarth Johansson som är programchef vid Socialstyrelsens äldreenhet.


– Ja vi är oroade över att det går för fort därför att på många håll så har en stor andel av platserna försvunnit på kort tid. Det har försvunnit 13 500 platser mellan åren 2002 fram till 2005, säger Lennarth Johansson.


Socialstyrelsen och Boverket har analyserat varför de äldre som behöver en plats i särskilt boende inte får det.


Äldre får bo kvar hemma
Kommunerna har besvarat enkäter om hur de planerar och rapporten visar att det framförallt är den svåra ekonomiska situationen som gör att man drar ner antalet platser samtidigt som det byggs mycket litet.


I till exempel Uppsala har politikerna valt att lägga ner en fjärdel av antalet plaser i särskilt boende.


För att klara det prekära läget säger sig många kommuner prioritera att de äldre får bo kvar hemma bland annat med hjälp av anhöriga. På Socialstyrelsen frågar man sig hur det kommer att gå.


– Ja det vet vi ju inte, vi kan inte säga vad som händer i enskilda kommuner, men man får väl förutsätta att man satsar ökade resurser i hemvården för att göra det möjligt för äldre människor att kunna bo kvar hemma om man nu inte har möjlighet att erbjuda en plats i särskilt boende, säger Lennarth Johansson.


Många väntar på platser
Det finns många gamla som väntar på en plats i särskilt boende. Antalet icke verkställda beslut, alltså där man konstaterat att någon behöver en plats men inte lyckats skaka fram den, det antalet ökade under förra året. Framtiden ser inte så ljus ut, tycker Lennarth Johansson.


– Sverige har en åldrande befolkning och vi måste förstå att det kräver ökande vår och omsorgsinsatser i framtiden. Om man nu väljer att i första hand hjälpa människor att bo kvar hemma så är det väl en sund politik, säger han.


– Den stora frågan är ju då om man verkligen förmår att skjuta till de resurser som behövs i hemvården eller inte. I annat fall kommer ju många äldre att fara illa, menar Lennarth Johansson.


Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".