Svårt bevisa Radio Islams skuld

Inom kort kommer åklagare att besluta om att väcka åtal mot Ahmed Rami, mannen som misstänks ligga bakom internetsajten Radio Islam. Misstankarna gäller hets mot folkgrupp och brott mot personuppgiftslagen.

– Det är ren och skär antisemitism, det vill säga judehat, säger Jonas Sundberg på den antirasistiska tidningen Expo, som gärna ser att de ansvariga bakom Radio Islam hamnar inför domstol.


– Det går i hög grad ut på att utpeka judarna som en konspirerande grupp, som hemligt konspirerar för att härska över världen.


Utredningen mot hemsidan har pågått i drygt tre år. Skulle allt material skrivas ut handlar det om 10 000 sidor text, på ett femtontal olika språk. Sidor fyllda med beskrivningar av judar som ondskefulla, maktlystna och konspirerande.


Rami nekar till anklagelserna
För femton år sedan var Radio Islam en närradiostation i Stockholm. Rami, som ansvarade för stationen, dömdes då till fängelse i sex månader för hets mot folkgrupp för det antisemitiska innehållet. I dag nekar han till alla anklagelser om att ha något med hemsidan att göra, trots att den till stor del innehåller texter av honom själv.


– Nej, jag ligger inte bakom sajten, säger Ahmed Rami.


Vem är det som gör det då?


– Jag vet inte.


Svårt bevisa vem som ligger bakom
Det är det som är myndigheternas problem. Radio Islams ljusskygga verksamhet har ingen ansvarig utgivare. Polis och åklagare måste därför kunna visa vilken individ det är som lagt ut uppgifterna på internet. Och eftersom hemsidan ligger på en amerikansk server försvårar det möjligheterna för svenska myndigheter att komma åt viktiga uppgifter.


Redan för ett par år sedan försökte polis och åklagare få fast Rami, men det blev aldrig något åtal eftersom åklagaren inte tyckte sig kunna bevisa att det var han som låg bakom hemsidan.


Hopp om bättre framgång
Nu hoppas man på bättre framgång, även om historien förskräcker. Trots dem mängder av rasistisk propaganda som finns på svenska hemsidor är det endast vid ett fåtal tillfällen som någon fällts för hets mot folkgrupp för det som sprids på nätet. Sedan drygt en vecka tillbaka ligger Radio Islams hemsida nere på nätet. Möjligen i avvaktan på åklagarens beslut.


Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".