Priskrig väntar mellan telebolagen

Flera telebolag har sänkt sina priser på både mobil och fast telefoni den senaste tiden. Men trots att Telia Sonera, Tele2, Vodafone och andra har sänkt priserna, så ser priserna på mobiltelefoni ut att fortsätta falla.

– Under 2004 kommer vi sannolikt att se fortsatta prissänkningar, framför allt på grund av den nya aktören Tre, som kommer att få ökad tillgång på telefoner som kommer att vara konkurrenskraftiga i prestanda, batterilivslängd och storlek och därför intressanta för nya kunder, säger Bengt Nordström, vd på analysföretaget Northstream.


Fast telefoni blir billigare
Men det är inte bara den ökande konkurrensen som kommer att tvinga ned priserna på mobiltelefoni det kommande året. Även Post- och telestyrelsens påtryckningar för ökad priskonkurrens kommer att få effekt, tror Urban Ekelund, telekomanalytiker vid analysfirman Redeye.


Han tror också att vanlig fast telefoni kommer att bli betydligt billigare än i dag.


– Inom fast telefoni kan man se nya aktörer som är villiga att sänka priset mot slutkund med uppemot 30 procent. Vi kommer säkert att se ett stort priskrig här under 2004, säger han.


Vinsterna kan fortsätta öka
Fortsatta prissänkningar väntar alltså under året, men det behöver inte betyda att de stora vinsterna som bland annat Telia Sonera och Tele2 gör kommer att minska.


– Det finns exempel utomlands på när man sänker mobilkostnader och teletariffer över lag så ökar användandet och då kanske försäljningen blir status quo. Så man ska inte vara för snabb med att slå fast att det kommer att bli intäktshämmande för de stora jättarna, det kan mycket väl bli gynnsamt, säger Urban Ekelund.


Samma nivå på räkningarna
Han får medhåll av Northstreams vd Bengt Nordström, som även han pekar på att fler troligen ringer mer om det blir billigare.
 
–Vi kommer att få mer valuta för pengarna som mobiltelefonianvändare, säger han.


Kommer våra teleräkningar att bli lägre?


– För talkommunikation och specifika tjänster, ja. Totalräkningen för kommunikation kanske blir större eftersom vi använder tekniken för så många mer saker än vad vi gör i dag, säger Bengt Nordström.


Thorbjörn Carlsson
thorbjorn.carlsson@sr.se