Allt fler anmälningar om penningtvätt

Anmälningarna om misstänkt penningtvätt fortsätter att öka. Det visar statistik från Finanspolisen som Ekot tagit del av. Men få förundersökningar inleds.

Enligt Finanspolisens chef Jochum Söderström fortsätter växlingskontoren att göra mängder av anmälningar, men det mest anmärkningsvärda är att bankerna anmäler fler fall av penningtvätt nu än tidigare.


– Anmälningarna rör ofta stora kontantuttag. Där kan vi se att det finns en koppling till svart arbetskraft, säger Jochum Söderström.


– Det sker genom att man tar ut kontanter från 100 000 till närmare en miljon kronor för att betala ut svarta löner, vilket man behöver göra kontant.


Kraftig ökning av anmälningar
I fjol tog Finanspolisen emot över 9 800 anmälningar om misstänkt penningtvätt, en ökning med över 20 procent. Växlingskontoren, som det på centralen i Stockholm, står för den absolut största delen av anmälningarna, eftersom bland andra Forex anmäler alla kunder som växlar över 110 000 kronor.


Det här gör att även en hel del laglydiga kunder hamnar hos Finanspolisen och det är också en förklaring till att utredarna varje år lägger undan tusentals anmälningar mer eller mindre utan att  titta på dem.


Få förundersökningar inleds
Trots att brottsligheten enligt polisen ökar, så inledde åklagare bara 47 förundersökningar om misstänkt penningtvätt föra året, vilket är betydligt färre än tidigare. Ekobrottsmyndigheten hinner inte med, säger Jochum Söderström:


– Många av de ärenden vi handlägger går till ekobrottsmyndigheten. Där har man problem med att ta emot och inleda förundersökningar.


Hur upplever du som chef för finanspolisen att anmälningarna fastnar i systemet?


– Det är naturligtvis frustrerande. Men vi försöker få en prioritering av de ärenden som vi genererar eftersom de handlar om färskvara.


Allt fler anmäls av banker
Det mest intressanta med statistiken för fjolåret är att även bankerna gör allt fler anmälningar mot kunder som dem misstänker tvättar svarta pengar vita. Polisen tog förra året emot 765 såna här anmälningar, en ökning med nästan en fjärdedel, vilket är ett trendbrott.


Enligt Jochum Söderström blir det allt vanligare att relativt stora företag i exempelvis bygg- eller städbranschen avlönar svart arbetskraft med kontanter, som tagits ut från bolagskontot med hjälp av falska fakturor.


– Man lägger i större utsträckning in falska fakturor för att klara av det här, säger han.


Michael Österlund
michael.osterlund@sr.se


 


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".