Nya dödsfall i fågelinfluensan

Två nya dödsfall till följd av fågelinfluensan rapporterats på måndagen, ett i Thailand och ett i Vietnam. Forskare avvaktar också resultatet av prov som har tagits för att få klarhet i om det virus som orsakar fågelinfluensan har spritts mellan människor i Vietnam.

Två vietnamesiska systrar som avlidit på grund av fågelinfluensan kan ha smittats av en bror som tidigare insjuknat och dött efter att ha smittats av en sjuk höna.


Den uppgiften som började att cirkulera i Hanoi på söndagen har väckt berättigad oro i Vietnam. Det kan alltså vara så att det här är det första fallet då fågelinfluensan spridits vidare från människa till människa.


Forskare i regionen avvaktar resulatet av den provtagning som skett.


Liknande influensa i Hongkong
En expert i Hongkong, där samma influensatyp härjade för ungefär åtta år sedan, betvivlar ändå att fågelinfluensa som sprids vidare från en virussjuk människa skulle kunna leda till döden för den som smittas.


Det visade sig i Hongkong att viruset kunde vandra vidare mellan människor, men det var då så försvagat att det inte ledde till allvarliga influensafall, framhöll Paul Chan, mikrobiolog vid det kinesiska universitetet i Hongkong på måndagen.


Nya misstänkta fall
Parallellt med detta orosmoment kom på måndagen uppgifter om nya dödsfall. En 18-årig pojke i Vietnam avled till följd av fågelinfluensa, och en tidigare avliden 58-årig kvinna i Thailand visade sig ha dött på grund av viruset H5N1, som kan föra smittan från sjuka höns till människor.


En rad misstänkta fall finns dessutom framför allt i de värst utsatta länderna, Thailand och Vietnam.


Sammanlagt har nu tolv människor dött av sjukdomen, nio i Vietnam och tre i Thailand.


Miljontals höns avlivade
I tio länder har fågelinfluensa konstaterats bland höns. Bara i Thailand har 25 miljoner höns avlivats, i flertalet andra asiatiska länder har också sammanlagt flera miljoner höns avlivats.


Trots den oro som finns har läkare från WHO, Världshälsoorganiationen gett lugnande besked. Inget tyder på en allvarlig epidemi, såvida inte fågelinfluensan kombineras med en vanlig influensatyp.


Kungaparet besöker Vietnam
Redan har turistresor till Vietnam från Japan och Frankrike avbokats.


Det svenska kungaparet inledde på måndagen ett sex dagar långt statsbesök i Vietnam, det första av en regerande europeisk monark.


På drottning Silvias program på tisdagen står bland annat besök på Olof Palmes barnsjukhus i Hanoi. Det besöket kan komma att inskränkas på grund av fågelinfluensan. Kungen åker i morgon till det svenskfinansierade pappersbruket Bai Bang.


Lars Gunnar Erlandson, Hanoi
lars-gunnar.erlandson@sr.se