Höga förväntningar på Ericsson att visa vinst

På fredag kommer telekombolaget Ericsson  med sitt bokslut, och förväntningarna är högre ställda än på länge. Och det återspeglas också i aktiekursens uppgång.

Ericssons B-aktie pendlar kring 17-kronorsstrecket idag, och uppgången sedan årsskiftet är ungefär 32 procent.


Förväntningarna är alltså högt ställda och har fått nytt bränsle dom senaste veckorna när konkurrenterna har redovisat sina bokslut. Telekombranschen tycks vara på väg att sega sig upp ur bottenläget och 2004 kan bli en tydlig vändning.


För Ericssons del handlar det om att bryta 30 plus 30 plus 20- temat, sifferraden som återger dom tre senaste årens förluster. Det är en en sifferad som ordförande Michael Treschow har upprepat som ett mantra den senaste månaden vid flera offentliga framträdanden.


Nu väntas det bli en liten förlust för helåret 2003, men andra halvåret, kvartal tre och fyra, ska visa vinst, enligt prognoserna.


Dom siffror som nämns är minus 271 miljoner för helåret och plus 2,4 miljarder för fjärde kvartalet 2003, före skatt. Men osäkerheten speglas i att det är en bredd i spannet för väntad vinst med 1,3 miljarder som lägst och 4,8 miljarder som högst. Försäljningen väntas bli 116 miljarder kronor.


Men marknaden räknar kallt med att aktiekursen inte kommer att skutta nämndvärt uppåt på fredag, när bokslutet presenteras, eftersom kursuppgången har varit så kraftig den senaste tiden.


- Det är redan diskonterat, som analytikerna brukar uttrycka det...