Företaget som välgörare

Finns det kapitalism med medkänsla? Ja, säger Marc Benioff, en framgångsrik amerikan i databranschen. Han menar att företag måste ge något tillbaka till det samhälle det verkar i. Själv låter han personalen i sitt företag använda en procent av sin arbetstid till samhällstjänst.

Det visar sig att när de anställda kommer tillbaka från sin samhällstjänst så är de gladare, och duktigare och de tar med sig den här energin och välgörande känslan in i företaget, alla blir vinnare, visst, vi tjänar samhället, men egentligen är det rent själviskt, säger Marc Benioff.


Han är 39 år och har en bakgrund i dataindustrin på den amerikanska västkusten. För fem år sedan startade han ett företag, salesforce.com som via internet hyr ut datasystem, och samtidigt grundade han en stiftelse för samhällsnyttiga ändamål som fick hand om 1 procent av ägandet i företaget och en procent av vinsten. Till de anställda i företaget, de är 450 i dag och finns över halva  världen, sa Benioff också att de på företagets bekostnad fritt fick använda 1 procent av sin arbetstid, det betyder ungefär sex arbetsdagar om året, till samhällsnyttigt arbete.


I en nyutkommen bok, Compassionate Capitalism, Kapitalism med medkänsla, berättar Marc Benioff om sina och andras erfarenheter av liknande projekt. Han gissar att värdet av det som hans företag  och medarbetare har gett samhället under de fem år som gått uppgår till ett antal miljoner dollar, några tiotal miljoner kronor. Företagets Europachef, schweizaren Ariel Luedi, berättar att han för sin del är engagerad i ett projekt i det gamla Östtyskland som driver fritidsverksamhet för skolungdomar, hjälper dom med läxläsning och att hantera datorer.


De andra i projektledningen har ingen aning om hur man marknadsför sig och skaffar fram pengar, så mitt personliga bidrag är att lägga upp strategier för det, den senaste tiden har jag lagt ner ungefär tre arbetsdagar i projektet, förutom att sitta i telefon och skriva e-post. - Andra anställda på annat håll i världen hjälper till att driva soppkök och ta hand om hemlösa, eller jobbar i u-landsprojekt, det finns hur många tänkbara uppgifter som helst.


Jan Mosander