Företag som välgörare

Finns det en kapitalism med medkänsla? Ja, säger en framgångsrik amerikan i databranschen. Marc Benioff talar för att ett företag också måste ge något tillbaka till det samhälle det verkar i.

På det världsekonomiska toppmötet i Davos i Schweiz som avslutades i veckan berättade han om sina idéer, han låter bland annat personalen i sitt företag använda en procent av sin arbetstid till samhällstjänst.


– Det visar sig att när de anställda kommer tillbaka från sin samhällstjänst så är dem gladare, och duktigare och dem tar med sig den här energin och välgörande känslan in i företaget. Alla blir vinnare. Visst, vi tjänar samhället, men egentligen är det rent själviskt, säger Marc Benioff.


Samhällsnyttig stiftelse delägare
Marc Benioff är 39 år och har en bakgrund i dataindustrin på den amerikanska västkusten. För fem år sedan startade han ett företag, salesforce.com, som via internet hyr ut datasystem. Samtidigt grundade han en stiftelse för samhällsnyttiga ändamål som fick hand om en procent av ägandet i företaget och en procent av vinsten.


Till de anställda i företaget, 450 stycken, som i dag finns över halva  världen, sa Benioff också att de på företagets bekostnad fritt fick använda en procent av sin arbetstid, det betyder ungefär sex arbetsdagar om året, till samhällsnyttigt arbete.


Kapitalism med medkänsla
I en nyutkommen bok, Compassionate Capitalism, Kapitalism med medkänsla, berättar Marc Benioff om sina och andras erfarenheter av liknande projekt. Han gissar att värdet av det som hans företag och medarbetare har gett samhället under de fem år som gått, uppgår till ett antal miljoner dollar, några tiotal miljoner kronor.


Företagets Europachef, schweizaren Ariel Luedi, berättar att han för sin del är engagerad i ett projekt i det gamla Östtyskland som driver fritidsverksamhet för skolungdomar. Han hjälper dem med läxläsning och att hantera datorer.


– De andra i projektledningen har ingen aning om hur man marknadsför sig och skaffar fram pengar, så mitt personliga bidrag är att lägga upp strategier för det. Den senaste tiden har jag lagt ner ungefär tre arbetsdagar i projektet, förutom att sitta i telefon och skriva e-post, säger Ariel Luedi.


– Andra anställda på annat håll i världen hjälper till att driva soppkök och ta hand om hemlösa, eller jobbar i u-landsprojekt, det finns hur många tänkbara uppgifter som helst.


Jan Mosander
jan.mosander@sr.se