Roman Bodanov, Chelseasupporter. Foto: Maria Persson-Löfgren

Chelsea stöds i permafrostens Ryssland

I Rysslands östligaste region Chukotka styr en guvernör som älskar fotboll, så mycket att han för ett halvår sen köpte den anrika brittiska klubben Chelsea. Men fotbollsfebern och kärleken till Chelsea fanns redan tidigare i Chukotka. Regionens fanclub bildades redan 1996.

– Det här är min lägenhet, men jag bor inte här utan den är helt ägnad åt vårt lag Chelsea, säger 26-årige Roman Bodanov, iklädd blåvit lagtröja. På tv pågår fotbollsmatcher och väggarna i den minimala ettan är klädda med vimplar och ett intyg att detta är den ryska Chelseafanklubbens filial i Chukotka.


Guvernören äger Chelsea
Chukotka är en autonom region med 71 000 invånare och en världskändis som guvernör, fotbollslaget Chelseas ägare sen ett halvår, Roman Arkadevich Abramovich. Men guvernören har inte grundat fancluben.


– Han vet allt om Chukotka, så nog vet han om oss, men han har tyvärr inte träffat oss än, säger Roman. Och inte frågade han oss till råds när han köpte laget för ett halvår sen, vi var väldigt lyckliga när han valde anrika Chelsea, fortsätter han.


Matcherna på video
Som Chukotkas mest hängivna Chelseafan grundade han fotbollslagets fanclub på en ort där det varken finns fotbollsplan, fotbollslag eller möjlighet att se ligamatcherna på tv. Istället tittar de på video och kollar resultaten på nätet. Målet är att köpa en dator till klubblokalen och att få fler medlemmar än dagens 15!


Enligt Roman finns alla möjligheter nu i Chukotka, mycket tack vare guvernören, men också för att allt fler väljer att flytta till den isolerade permafrosten.


– Allt ändras här, här byggs daghem, skolor, lägenheter, nu har till och med kolgruvan kommit igång igen och snart säljs vårt kol på export, säger Roman Badanov tvärsäkert och ju fler invånare desto fler potentiella Chelseafans, tror han.


Maria Persson Löfgren, Anadir, Chukotka
maria.persson_lofgren@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".