Isproblem på Uddevallabron utreds

Vägverkets generaldirektör reagerar nu mot att en av Sveriges största broar, Uddevallabron, inte klarar av svensk vinter och tillsätter en snabbutredning. Bron öppnades på måndagseftermiddagen efter att ha varit stängd i tre dagar, eftersom isklumpar faller ner på vägbanan från de vajrar som bron hänger i.

Vägverkets generaldirektör reagerar nu mot att en av Sveriges största broar, Uddevallabron, inte klarar av svensk vinter och tillsätter en snabbutredning. Bron har varit stängd, nu senast i tre dagar, eftersom isklumpar faller ner på vägbanan från de vajrar som bron hänger i.


– Det är väldigt allvarligt att vi tvingas stänga en bro, en sådan viktig förbindelse under så lång tid. Det här är någont vi måste titta väldigt noga på för att det ska kunna undvikas framöver, säger Ingemar Skogö, Vägverkets generaldirektör.


Över en miljard
Uddevallabron kostade en och en halv miljard när den byggdes för fyra och ett halvt år sen. Då gjordes bedömningen att det inte skulle vara några problem med fallande is från brons vajrar under vintern. Idag visar det sig att den bedömningen var fel.
 
Förra veckan gick det så lång som att bron fick stängas av, först på onsdagen, och sen igen på fredagen och under hela helgen. Bilisterna har därför fått köra en omväg på en kvart, genom centrala Uddevalla.


Bron ska utredas
Vägverkets generaldirektör har nu fått nog och tillsätter en snabbutredning som ska vara klar inom tio dagar, där experter på broar ska komma med förslag för förhindra att det här upprepas.


– Exakt vilka lösningar det är frågan om vill jag inte uttala mig om, om det är att man behöver värma upp de ställen där isen bildas, eller om man ska göra på något annat sätt. Vi måste se till att få lösningar som innebär att vi kan ha bron öppen i princip jämt och ständigt, det är den inriktningen vi har för arbetet.


Uppretade bilister
Stängningen av Uddevallabron har retat upp många av de 11 000 bilister som varje dag åker på motorvägsbron. Istället för att köra på bron i 110 kilometer per timme har de fått köra en omväg på en kvart genom centrala Uddevalla.


– Jag tycker det är svagt att de inte kan bygga en ny bro så det inte ramlar is från den. de har kunnat bygga en annan konstruktion, tycker jag, säger Axel Olsson.


– Jag tycker att de skulle tänkt på att det kunnat bli så här innan de byggde bron. Det är ju tråkigt, säger Marita Svantesson.


– Bron är så pass ny så de borde haft med det i planeringen. det är ju inte så ovanligt att det är snö här på vintern, säger Peter Isaksson.Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se