Försvarets resebudget överskreds med 30 000 kronor

På måndagen satte försvaret för första gången en siffra på hur mycket pengar som de omtalade och felaktigt redovisade tjänsteresorna och limousintransporterna har kostat. Utfallet visar mycket lägre siffror än de som nämndes i medierna i somras.

Under hösten har två revisionsrapporter pekat på brister i hur försvaret sköter bokföringen av resor. Det är dock först i dag, måndag, som försvaret lämnar ut en siffra på hur mycket felaktigheterna egentligen har kostat.


Det sker i ett brev från ÖB till Riksrevisionen och det är helt andra siffror än de som nämndes i debatten i somras.


Två års reseräkningar har gåtts igenom
När nu alla reseräkningar för 2002 och 2003 har gåtts igenom och alla resdagar, måltider och traktamenten är summerade har försvaret på två år betalat ut 30 000 kronor mer än vad reseverksamheten borde ha kostat om allt hade varit rätt redovisat.


När det gäller körcentralen, alltså den så kallade limousinservicen som försvarsledningen har tillgång till, har försvarscheferna tillsammans i efterhand påräknats uppemot 20 000 kronor i förmånsvärde för resor som inte räknats som tjänsteresor.


Det gäller alltså några tiotusentals kronor jämfört med en resebudget på 90 miljoner kronor per år för Försvarshögkvarteret.


”Medierna överdrev”
Försvarsmaktens informationschef Anders Hedgren tyckte redan i somras att de siffror som dök upp i medierna var överdrivna, men säger att det är först nu när genomgången är klar som det går att säga ett mer exakt belopp.


– Ja, vi har velat gå tillbotten med detta helt och hållet innan vi gick ut med något uttalande. Då har vi när vi har arbetat med detta ett tag kommit fram till att det är dessa siffror som gäller, säger Anders Hedgren.


Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".