Även Blair ska granska uppgifterna om Iraks vapen

Nu ska även den brittiska regeringen låta en oberoende kommission granska underrättelsetjänsternas uppgifter om irakiska massförstörelsevapen. Efter det amerikanska beslutet ger Blair efter för trycket. Ett besked om en brittisk utredning om tillförlitligheten i de underrättelserapporter som fanns för kriget i Irak väntas inom de närmaste dagarna.

Enligt premiärminister Tony Blairs talesman kommer den brittiska regeringen ”inom kort” att meddela hur den tänker ta itu med vad som nu kallas de ”legitima och giltiga frågorna” om varför inga massförstörelsevapen har hittats i Irak.


Kanske redan i kväll
I klartext tros det betyda att Blair, möjligen redan ikväll, kungör att han liksom George Bush, tillsätter en oberoende utredning.


Något annat hade knappast varit möjligt för Blair. Kraven från oppositionen och krigsmotståndarna på en utredning har han hittills avvisat. Hans linje har varit vänta och se, att låta USA-alliansens egna vapeninspektörer slutföra sitt arbete först.


Blair ensam
Men beslutet om den amerikanska utredningen har undergrävt den linjen, och Blair kunde inte gärna ensam fortsätta hävda sin tro på att några massförstörelsevapen kommer att dyka upp Irak.


Blair kan också nu kosta på sig en granskning av hur rätt eller fel underrättelsetjänsterna egentligen hade om hotet från Irak nu. Kellyutredningen förra veckan friade honom från anklagelsen att han själv skulle ha manipulerat eller medvetet överdrivit underrättelseuppgifterna, och fri från den anklagelsen kan han nu låta frågan granskas i vad hans talesman idag kallade ett ”mer rationellt klimat”.


Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se


 


 


 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".