Protester mot Sharons evakueringsplaner

I Israel har premiärminister Ariel Sharon gett order om att planera evakuering av 17 bosättningar i Gazaremsan. Beslutet har redan väckt starka reaktioner i Israel.

Ariel Sharon har alltså bestämt sig för att göra det han har antytt en tid. Mannen som i årtionden har varit bosättarnas störste vän vill nu evakuera judiska bosättningar på ockuperad mark.


Men när en utrymning kan påbörjas är oklart. Det är ett både tidsödande och komplicerat arbete som förestår. Omkring 7 500 personer och alla deras ägodelar ska flyttas och man ska hitta nya bostäder åt dem.


”Inga judar i Gaza”
Det som nu sker i Gaza är inget att förundras över. Att skydda bosättarna där kostar israelerna enorma summor och mycket blod. Bosättarna utsätts ständigt för palestinska hot och många både bosättare, soldater och palestinier har mist livet under de ständiga striderna i området.


–Jag räknar med att det i framtiden inte kommer att finnas några judar i Gaza, säger Ariel Sharon till den israeliska tidningen Haaretz sedan han informerat överraskade partikamrater i Likudpartiet om sina planer.


Starka protester
Evakueringsplanen har redan utlöst starka protester i den israeliska bosättarrörelsen. En talesman för bosättarorganisationen säger att om Sharon verkligen sätter den här planen i verket så har han förlorat sin rätt att leda Israel och han hoppas att regeringen sätter stopp för premiärministerns idéer.


Opinionsmätningar i Israel brukar visa att folk i allmänhet gärna ser att bosättningarna utryms om det kan skapa trygghet i landet.


Men bland de mer hårdföra bosättarna är inställningen en annan. Där ser man evakuering som ett bevis för att terrorn lönar sig och det hotar att bara öka det palestinska våldet.


Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se