Rysk oligark granskas av myndigheterna

De ryska myndigheterna fortsätter granskningen av de så kallade oligarkerna, som blivit förmögna på privatiseringen av ryska bolag. Oljemagnaten Michail Chodorkovskij åtalades ju i höstas bland annat för skattebrott. Nu ska också fotbollslagsägaren och mångmiljardären Roman Abramovich granskas i sin roll som guvernör i regionen Chukotka.

Tjänar vi pengar på att vara här? Sibneft skulle aldrig göra ett projekt om vi inte tjänade pengar på det. Men det är inte lika stora vinster som det vi gör i andra i raffinaderiet i Omsk eller oljefälten i Sibirien. Och Sibneft skulle inte vara här om inte guvernören var här, säger John Mann.


Mann är amerikan från Washington och presstalesman för oljebolaget och dess huvudägare Roman Arkadevich Abramovich.
Hans uppgift är att ersätta sin chef Abramovich när regionen Chukotka visas upp för journalister. Ingen kan komma till Chukotka utan tillstånd - det är militärt område - gränsar mot Alaska vid Berings hav. Journalister kommer i hopp om att få möta guvernören, men han har inte varit i sin region på flera månader nu. Fotbollslaget Chelsea som han köpte i fjol och vars matcher han följer på plats tar sin tid.
Kanske Abramovich börjar tröttna på sitt projekt. Nu när han pumpat in miljarder, byggt hotell, butiker, letat efter olja, lockat ett kanadensiskt bolag till guldgruvorna, startat kyckling och fiskfabrik, startat vindkraftverk och uppgraderat flygplatsen till internationell standard.
Regionens 71 000 invånare dyrkar honom nästan som en Gud.
Men nu ska han granskas av myndigheterna. Alla hans bolag har tjänat stora pengar på halverad skatt för att de registrerats i Chukotka.Om man ser totalt, en del av våra bolag är registrerade här och har fått lägre skatt, men i gengäld måste man investera i området, vi har satt in mer pengar än vi fått tillbaka, påstår John Mann.


Maria Persson-Lövgren