Vin & Sprit får åter förklara sig i näringsutskottet

Statliga företaget Vin & Sprit är i dag, tisdag, för andra gången på kort tid kallat till riksdagens näringsutskott för att redogöra för företagets inblandning i mutaffären kring Systembolaget. Vin & Sprits egen utredning, som kom för ett par veckor sen, visade att företages säljare systematiskt bearbetat Systembolagets butikschefer med gåvor, resor och evenemang.

Per Bill, moderat och vice ordförande i näringsutskottet, anser att rapporten väckt nya frågor sedan Vin & Sprits besök i utskottet före jul.


– Det är naturligtvis spännande att än en gång få träffa ledningen för Vin & Sprit och be den jämföra vad den visste när den träffade oss förra gången och vad den har lärt sig via denna rapport


Bearbetning av Systembolagets butikschefer
Advokat Bertil Södermarks utredning visar bland annat att Vin & Sprits säljare använt omkring en halv miljon kronor under 2002 för att bearbeta Systembolagets butikschefer på olika sätt.


Eva Flyborg är folkpartist och ledamot i näringsutskottet. Hon kallar en del av innehållet i Vin & Sprits rapport för skrämmande.


– Jag tycker att det är ett bevis på att vi har haft en kultur där mutor har satts i system. Att det då är två statliga bolag som är inblandade gör inte saken ett dugg bättre, snarare mycket, mycket sämre.


– Jag tycker att det är en ganska skrämmande inblick vi har fått i hur affärer gått till på denna nivån, hur saker sätts i system helt enkelt, säger Eva Flyborg. 


Förundersökning inledd
Chefsåklagare Eva Nyhult har inlett en förundersökning med anledning av uppgifterna i Vin & Sprits egen utredning. I vissa fall kan det röra sig om bestickning, säger Eva Nyhult.


Näringsminister Leif Pagrotsky säger i sin första kommentar till rapporten av statliga Vin & Sprit att det är rimligt att åklagare granskar det som kommit fram.
 
– Låt mig säga att det som har kommit fram är saker som är helt oacceptabla inte bara i statliga företag utan i varje företag.


Ledningen har Pagrotskys förtroende
Näringsminister Leif Pagrotsky säger sig ha fullt förtroende för Vin & Sprits ledning trots oegentligheterna. Men han konstaterar att det funnits brister på ledningsnivå i företaget.


– Här har kontrollrutiner brustit och de som ska attestera räkningar på olika nivåer i bolaget har inte skött sitt jobb.


Är du helt övertygad om att allt som har förevarit har kommit fram i ljuset nu?


– Det kan man tyvärr aldrig vara. Det går inte att utesluta att det finns fler personer som har ägnat sig åt skumrask, men jag hoppas naturligtvis att det sista har kommit fram och att man nu har satt punkt, säger näringsminister Leif Pagrotsky.   


Ola Henriksson
ola.henriksson@sr.se