Få nya jobb inom telekombranschen - trots uppgång

Det vänder och ljusnar för telekomindustrin. I år växer efterfrågan och beställningar på nät och telefoner märks redan i företagens orderböcker. Men trots optimism om tillväxt kommer det inte att bli några fler jobb i Sverige. Snarare tvärtom.

Risken finns att sysselsättningen minskar, hävdar Magnus Hildebrand, ombudsman på Industritjänstemannaförbundet med särskilt ansvar för Ericsson.


– Risken finns framför allt för att mycket av tillverkningen fortsatt läggs utomlands. Det får ju också konsekvenser för underleverantörer och liknande som finns i Sverige och som också kan mista jobb, säger han.


Minskning trots ökad framtidstro
Mycket talar för att Magnus Hildebrand får rätt. Hans egen organisation SIF konstaterade i enkät för ett par veckor sedan att sysselsättningen inom telekomindustrin fortsätter minska trots ökad framtidstro.


Andra prognoser visar samma sak. Vändningen sker från en så låg nivå att det dröjer innan företagen börjar nyanställa, sa arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen häromdagen. Samma bedömning gör AMS.


Företagen själva tvekar inte att genomföra sina bantningsplaner. Ericsson ska ner till högst 47 000 anställda innan det här året är slut.


Nyanställningar dröjer
Det dröjer alltså innan det kan bli tal om nya jobb igen, enligt Magnus Hildebrand.


– Det man kan konstatera är att vi nog inte kommer att se några fler anställningar inom branschen inom en kort framtid, kanske ett-två år.


Han talar inte bara om Ericsson utan också om alla dess underleverantörer, ja hela telekomindustrin. 


Ljusning på sikt
Men på lite sikt kan det hända saker, även när det gäller nyrekryteringen.
  
– Telekomsektorn är ju ändå en bransch för framtiden så bara de här företagen får ordning på finanserna igen och en bra struktur så tror vi självklart på att det kommer att öka, men det är kanske på fem års sikt eller något likande, säger Magnus Hildebrand. 


Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".