Ricingift i brev till amerikanska senaten

En av senatens kontorsbyggnader i Washington har spärrades av på tisdagsmorgonen sedan en vaktmästare hos senatens majoritetsledare Bill Frist upptäckt ett vitt pulver i ett kuvert. Preliminära tester visar att det kan vara giftet ricin.

Preliminära fälttester visar att det rör sig om det giftiga ämnet ricin. Det meddelade kongressens polischef Terrence Gainer vid en presskonferens på tisdagsmorgonen svensk tid.


Ricin är en restprodukt från framställning av ricinolja och är dödligt giftigt i små doser både efter inandning och förtäring.


al-Qaida misstänks
Pulvret har nu skickats till speciallaboratoriet för kemiska stridsmedel Fort Dietrich för en mer noggrann analys. Besked väntas senare under dagen.


16 personer som fanns i rummet där pulvret upptäcktes har behandlats, men ingen förefaller skadad.

De senaste dagarna har den amerikanska underrättelse- tjänsten varnat för att al-Qaida planerar någon form av attack med kemiska eller biologiska stridsmedel.


Bland annat har 12 flygturer från London och Paris ställts in efter specifika tips om en kemisk och/eller biologisk attack. 


Liknande brev har skickats tidigare
I januari förra året hittades ricin i en lägenhet norr om London hos personer med al-Qaidaanknytning.


Upptäckten av det vita pulvret väckte också farhågor om att det kan röra sig om spridning av mjältbrandssporer, likt dem som dödade minst 5 personer 2001. Även då var kongressen ett av målen.


Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se