Våldsamma demonstrationer i Nepal

I Nepal fördjupas den politiska krisen efter våldsamma sammanstötningar mellan polis och demonstranter. I huvudstaden Katmandu har polisen använt tårgas och
batonger för att skingra demonstranter.

Det var flera oppositionspartier som manat till en endagsstrejk, och runt 15 000 människor marscherade på måndagen i Katmandu. De krävde demokratiska reformer,
inte minst en begränsning av kungens makt. 


Protester mot kungen
Demonstrationer mot kungen har de senaste veckorna mötts med allt hårdare motstånd från polisen, som nu har förbjudit offentliga politiska möten och demonstrationer.
 
Oppositionspartierna i Nepal kräver att kungen återinsätter den regering han avskedade för över ett år sedan. De kräver också att parlamentsval ska hållas.
 
Men kungen vägrar att gå med på kraven. Han anklagar den tidigare regeringen för inkompetens i hanteringen av det pågående maoistiska upproret. Maoistisk gerilla kontrollerar idag omkring hälften av Nepals territorium.


Hämmar utvecklingen
Nepal är ett av världens fattigaste länder, och den närmast kroniska politiska krisen hämmar utvecklingen ytterligare.


Tidningen Katmandu Post varnar på tisdagen på ledarplats för att demonstrationer och strejker kommer att skada den redan svaga ekonomin. Samtidigt, säger tidningen, är det ökande polisvåldet ett tecken på den alltmera inskränkta demokratin i Nepal.


Nils Horner, New Dehli
nils.horner@sr.se