Arkivfoto: Tommy Svensson/PRB

Ökade krav på kunden ska rädda fiskbestånd

Världsnaturfonden, WWF, presenterar på tisdagen en ny lista på vilka fiskarter man kan äta och vilka arter man ska undvika för att bestånden är hotade. WWF samlar på tisdagen organisationer och fiskbranschen till ett möte i Stockholm för att diskutera hur man ska kunna äta fisk utan att utarma världens fiskbestånd.

Världsnaturfonden har granskat 35 matfiskar från hav och insjöar och utarbetat en broschyr med rekommendationer.

Få miljömärkta produkter
Enligt Inger Näslund, marinbiolog på WWF, finns det idag väldigt få miljömärkta fiskar i butikerna.


– Idag har vi tyvärr bara en produkt och det är hoki från Nya Zeeland och så finns det en Krav-märkt produkt och det är Krav-odlad lax från Norge. Det finns inte så många enkla val med märkning ute i butikerna idag, säger hon.


Utifrån vetenskapliga kriterier ger Världsnaturfonden grönt ljus för sej, strömming, skarpsill, musslor, hummer och abborre, gädda och gös. 


Stopp för torsk och kolja
Röd signal lyser för torsk, blåfenad tonfisk, kolja och stora tropiska räkor. 


Nya siffror visar att inkomsterna från torskfisket Östersjön minskade med 40 miljoner kronor förra året.


Det senaste året har också ålen i Europa hamnat i ett läge som starkt hotad, enligt en rapport från Internationella havsforskningsrådet.


– Det är ett enda bestånd och det har minskat drastiskt. Enligt Internationella havsforskningsrådet är det nära kollaps för ålbeståndet, säger Inger Näslund.


Finns det inte risk att de arter som man nu koncentrerar sig på blir hotade?


– Jo, det gör det utan tvekan. Det är därför vi tycker det är så oerhört viktigt att få igång miljömärkningen av de vilda bestånden. Ju fler bestånd av de stora arterna som blir miljömärkta desto mindre blir risken att man överfiskar de få arter som är utsatta för fiske, säger Lennart Nyman, naturvårdschef på Världsnaturfonden.


Förra året publicerades en studie i tidskriften Nature som hävdade att bestånden av stora rovfiskar har minskat med 90 procent sedan förindustriell tid. De arterna är också en stor del av basen i det kommersiella fisket. 


Frågan är om en drive riktad till konsumenter får någon som helst effekt på det kommersiella fisket.


– Man sätter igång en sorts process som påverkar i alla led. Vi försöker i första hand påverka konsumenterna som i sin tur påverkar dagligvaruhandeln som påverkar producenterna som går tillbaka till yrkesfiskarna, säger Lennart Nyman.


Är inte det att lägga ett väldigt stort ansvar på konsumenterna?


– Ja, det hoppas vi verkligen att vi gör. Vi vill få fram en känsla av att man som enskild konsument kan dra sitt strå till stacken och få ett mer uthålligt fiske i framtiden, säger Lennart Nyman, naturvårdschef på Världsnaturfonden.


Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista