Anders Björcks bråk med polisen utreds

Nu blir också landshövding Anders Björck föremål för en polisutredning. På tisdagen beslutade åklagaren att det måste utredas om Anders Björck gjorde sig skyldig till brott när han på nyårsnatten klagade på att polisen inte skötte sitt jobb.

På nyårsnatten hamnade den förra riksdagsmannen och numera landshövdingen i Uppsala län Anders Björck i bråk med polisen.


Ord mot ord
Enligt Anders Björck fick han gå ut och säga åt polisen att sköta sitt jobb när tjänstemännen på plats bara stod och tittade på fyrverkerierna i stället för att ingripa mot fylla och skadegörelse.


Enligt polisen var Anders Björck själv berusad och otrevlig mot poliserna, han ska rent av ha tagit tag i uniformsjackan på en av poliserna och ryckt i den, enligt en rapport som poliserna skrev senare.


Utredning pågår
Det pågår redan en åklagarledd utredning mot de inblandade poliserna och det är uppgifter i den utredning som åklagare Kerstin Skarp i Västerås nu vill ha utredda, nämligen om det verkligen var våld mot tjänsteman för i så fall har nämligen Anders Björck själv gjort sig skyldig till brott.


Anders Björck fick i dag reda på att han är föremål för en utredning genom att det stod i tidningen. Han är mest förvånad över att åklagaren inte börjar med att ta reda på hans version av vad som hände.


–Vad det hittills handlat om är ju den förundersökning som pågår mot poliserna. Jag tycker det verkar lite konstigt med mig för att få min version av det hela, säger Anders Björck.


Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se